Hyppää pääsisältöön

Helatorstaina 9.5. toimipisteemme, puhelinpalvelumme ja verkkoasiointimme palvelevat sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti. Sairaanhoitajan chat palvelee myös helatorstaina klo 10–16.

Lue lisää.

Parisuhde, seksuaalisuus ja vanhemmuus

Lapsen syntymän myötä parisuhde muuttuu. Vanhemmuuteen kasvaminen alkaa jo raskausaikana, jopa ennen sitä. Ilon, onnen ja ylpeyden rinnalla vanhemmat voivat tuntea huolta vauvasta sekä epävarmuutta ja pelkoa tulevaisuudesta. Kauan toivottu uusi tilanne saattaa aiheuttaa parisuhteeseen ristiriitoja ja jopa mustasukkaisuutta. Asioista avoimesti puhuminen jo raskausaikana sekä erilaisten tunteiden jakaminen puolison kanssa on tärkeää ja vähentää ristiriitoja perheessä. Neuvoloiden perhevalmennuksiin osallistuminen yhdessä auttaa myös valmistautumaan tulevaan elämänmuutokseen.

Molempien vanhempien on tärkeä antaa vastuuta toisillensa vauvanhoidossa alusta alkaen, sillä kokemus on yhteinen. Tasavertainen vastuun jakaminen vauvan- ja kodinhoidossa auttaa vanhempia jaksamaan paremmin ja antaa hyvän lähtökohdan huolehtia uudesta perheenjäsenestä ja parisuhteesta.

Vauvan synnyttyä myös seksielämä kokee muutoksen. Raskauden ja synnytyksen jälkeen tapahtuvat hormonaaliset ja rakenteelliset muutokset vaativat elimistöltä aikaa toipua. Myös uuden perheenjäsenen hoito vie voimavaroja, jolloin seksi ei ehkä hetkellisesti kiinnosta synnyttänyttä naista. Puoliso voi olla hämmentynyt uudesta elämäntilanteesta, missä uuden opettelu ja vanhemmuuteen kasvaminen vievät tilaa muilta ajatuksilta. Vanhemmat tuntevat usein itsensä uupuneiksi, eikä rakasteluun aina löydy aikaa. Pieni toivottu nyytti on valloittanut vanhempien makuuhuoneen.

Keskustelkaa avoimesti tunteistanne ja toiveistanne, antakaa toisillenne läheisyyttä, rakkautta ja hellyyttä. Uusi elämänmuutos myös lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta parisuhteeseen ja seksuaalielämään. Yhdynnät voi aloittaa synnytyksen jälkeen, kun molemmat kokevat olevansa valmiita. Jälkivuodon aikana suositellaan kondomin käyttöä tulehdusriskin vuoksi. Synnytyksen jälkeen tapahtuvien hormonaalisten muutosten vuoksi limakalvot ovat normaalia kuivemmat. Kaikenlaisessa seksissä on hyvä käyttää liukuvoidetta ja naisen on tärkeää tutustua muuttuneeseen kehoonsa.

Vauvantahtisesti tapahtuva täysimetys vähentää uuden raskauden mahdollisuutta, mutta se ei kuitenkaan riitä ehkäisyksi. Imetyksen aikana raskaudenehkäisyyn voi käyttää esimerkiksi kondomia, minipillereitä tai kierukkaa. Neuvolasta saa lisätietoa synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä jo loppuraskaudessa.