Hyppää pääsisältöön

Helatorstaina 9.5. toimipisteemme, puhelinpalvelumme ja verkkoasiointimme palvelevat sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti. Sairaanhoitajan chat palvelee myös helatorstaina klo 10–16.

Lue lisää.
kaksi miestä istuu sohvalla

Vertaistuki ja vammaisuus

Vertaistuki on kokemusten jakamista saman kokeneen kanssa. Vertaistuki voi olla kuuntelemista, tiedon ja kokemusten jakamista, asiasta puhumista. Kaikki ihmiset eivät kaipaa vertaisen tukea, vaan saavat tarvitsemansa tiedon kirjallisuudesta ja hoitavalta ammattilaiselta. Ne, jotka vertaistukea kaipaavat, voivat etsiä vertaisiaan esimerkiksi Terveyskylä.fi:n Vertaistalon verkkosivulta. Vertaistukea on myös mahdollista saada eri tavoin: kasvokkain tai puhelimitse vertaistukihenkilön kanssa, ryhmätapaamisissa, etäryhmissä tai -keskusteluissa. 

    Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtainen tai läheisen kokemus pitkäaikaissairaudesta, vammasta tai vammautumisesta tai muusta haastavasta elämäntilanteesta. Koulutetun kokemusasiantuntijan palveluita hyödynnetään sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä. 

    Keski-Suomen digitaalisen sosiaali- ja terveyskeskuksen Järjestöjä-verkkosivulta löytyy eri vamma- ja sairausryhmäkohtaisia järjestöjä, joilla on toimintaa myös Keski-Suomessa. Jos kaipaat erityisesti Keski-Suomessa toimivien vammaisjärjestöjen yhteystietoja, löydät niitä Keski-Suomen yhteisöjen tuen verkkosivuilta. Järjestöjen kautta löydät alueelliset tapahtumat sekä mahdollista vertaistoimintaa. 

    Kehitysvammaisten Tukiliiton yhdenvertainen kaveritoiminta saattaa ihmisiä yhteen vapaaehtoistoiminnan ja tapahtumien kautta. Kaveritoimintaa on myös digikaveri-toiminta, jonka kautta voi löytyä kaveri kauempaakin. 

    Lisätietoa: