Taustaa influenssarokotteiden loppumiseen

Julkaistu 26.11.2020 klo 14.48

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tilaa vuosittain kausi-influenssarokotteet kaikille julkisille toimijoille Suomessa. Tilattavien rokotteiden määrä perustuu aikaisemman vuoden menekkiin. THL:n tilaamat rokotteet jaetaan tasapuolisesti sairaanhoitopiireihin, jotka jakavat ne edelleen alueensa julkisille toimijoille.

Aikaisempien vuosien perusteella Suomeen tilattiin vuoden 2020 influenssakaudelle yhteensä 1,7 miljoonaa rokotetta. Tästä määrästä jäi vuonna 2019 jopa yli 200 000 rokotetta käyttämättä.

THL tilaa rokotteet aina vuotta ennen tulevaa influenssakautta, eikä vuosi sitten vielä tiedetty Covid-19-epidemian vaikutuksista influenssarokotteiden kysyntään. Koska aikaisempina vuosina rokotteet ovat riittäneet hyvin, ei osattu ennakoida, että sama määrä rokotteita ei tänä vuonna riitäkään.

Heti kausi-influenssarokotusten alettua kuitenkin ilmeni, että rokotteiden kysyntä on huomattavasti suurempaa kuin aikaisempina vuosina, ja etteivät THL:n tilaamat rokotteet tule riittämään kaikille halukkaille. Rokotteita ei ole saatavilla lisää tässä vaiheessa.    

Seututerveyskeskuksen influenssarokotteiden tilanne

Seututerveyskeskuksessa on laskettu, että terveysasemillamme jäljellä olevat rokotteet tulevat riittämään vakavimman riskin asiakasryhmille ja heidän omaishoitajilleen, mutta ei muille, joille sitä on yleensä tarjottu.

Vakavimman riskin asiakasryhmään kuuluvat

  • yli 70-vuotiaat, joilla on perussairauksia
  • potilaat, joiden immuunivaste on huomattavasti alentunut perussairaudesta tai sen hoitoon käytettävästä lääkityksestä johtuen, jotka sairastavat aktiivista syöpää tai vaikea-asteista sydän- tai keuhkotautia, tai joille on tehty elinsiirto
  • raskaana olevat ja alle 6 kuukauden ikäisen lapsen vanhemmat

Jos kuulut edellä mainittuihin ryhmiin tai olet niihin kuuluvan henkilön omaishoitaja, etkä ole vielä saanut rokotusta, ota kiireesti yhteyttä terveysasemasi neuvolaan rokotuksen järjestämiseksi.

Koska influenssa tarttuu pisara- ja kosketustartuntana Covid-19-viruksen tapaan, pystytään suunenäsuojainta tai kokokasvovisiiriä käyttämällä estämään influenssatartuntoja yleisesti sekä potilaiden ja henkilökunnan välisessä lähikontaktissa.

Seututerveyskeskus pahoittelee osaltaan rokotteiden loppumista ja tilanteesta aiheutunutta huolta.

Lisätietoja: