Keskustelu auttaa aina – uusi mielen hyvinvoinnin palvelu kokeilussa Seututerveyskeskuksessa

Julkaistu 10.11.2022 klo 8.53

Kun puhut mieltä kuormittavista asioista, kun kerrot mitä tunnet ja ajattelet, pystyt paremmin ymmärtämään ja käsittelemään tuntemuksiasi ja ajatuksiasi. Puhuminen ja toisen kanssa keskustelu auttavat selkeyttämään ajatuksia.

Laukaan ja Keuruun terveysasemilla kokeillaan maksutonta, matalan kynnyksen mielen hyvinvoinnin palvelua, jossa kuntalainen pääsee keskustelemaan ammattilaisen kanssa arkea koskettavista asioista ilman ajanvarausta silloin, kun hän kokee siihen tarvetta. Palvelu on suunnattu yli 18-vuotiaille.

Marraskuusta lähtien Laukaan terveysasemalla on viikoittain myös kokemusasiantuntija keskustelemassa yhdessä psykiatrisen sairaanhoitajan ja kuntalaisen kanssa. Kokemusasiantuntija voi vertaistuen avulla, kertomalla omia kokemuksiaan ja näkemyksiään, auttaa purkamaan mielenterveyden hoitoon liittyviä ennakkoasenteita ja stigmaa sekä madaltamaan hoitoon hakeutumisen kynnystä.

Kokemusasiantuntiaja tavattavissa Laukaassa keskiviikkoisin klo 9–14.

Joskus yksikin käyntikerta riittää

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi arjesta? Ahdistaako työttömyys tai uutiset maailmalta? Mikään asia ei ole niin pieni, ettei siitä voisi tulla keskustelemaan.

Tapaa psykiatrinen sairaanhoitaja ilman ajanvarausta:

Laukaan terveysasema, huone 29–31 (Kantolantie 12)

  • Maanantaisin klo 8.30–15.00
  • Keskiviikkoisin klo 8.30–15.00, lisäksi kokemusasiantuntija mukana klo 9.00–14.00
  • Perjantaisin klo 8.30–14.00

Keuruun terveysasema, huoneet 21 ja 22 (Kantolantie 7)

  • Tiistaisin klo 9.00–15.00
  • Torstaisin klo 9.00–15.00

Seututerveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdepalvelut tavoittaa puhelimitse ja chatissa

Kaikkia Seututerveyskeskuksen kuntia palvelee Seututerveyskeskuksen yhteinen aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoidontarpeen arvion puhelinnumero p. 014 269 8479. Numero palvelee kaikissa yli 18-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyvissä asioissa niin asiakkaita, ammattilaisia kuin yhteistyökumppaneita. Numeroon vastaa psykiatrinen sairaanhoitaja, jonka kanssa yhdessä arvioidaan asiakkaan tarpeenmukaista hoitoa.

Seututerveyskeskuksen psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa voi keskustella myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen chat-palvelussa, jossa voi käsitellä yleisiä mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyviä asioita. Chatissa voi esim. pyytää ohjausta mielenterveyden ylläpitoon, omahoitoon tai hoitoon ohjautumiseen liittyen, tai kysellä mm. mielenterveys- ja päihdepalveluiden aukioloajoista ja sidosryhmien palveluista. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen chat-palvelun käyttö ei vaadi tunnistautumista. Siksi chatissa ei voi käsitellä henkilökohtaisia potilastietoja, uusia reseptejä tai varata vastaanottoaikoja. Chatin kautta voi jättää myös soittopyynnön.

Ajanvaraukseton vastaanotto on osa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa

Psykiatrisen sairaanhoitajan ajanvarauksetonta vastaanottopalvelua on kokeiltu Seututerveyskeskuksen ohella Saarijärvellä sekä Jyväskylän kaupungissa Huhtasuon ja Vaajakosken alueilla. Kokeilu on osa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman mielenterveys- ja päihdepalveluketjujen kehittämistyötä, mikä kestää 30.11.2023 saakka.

Lue lisää: Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut