Ajankohtaista terveysasemien toiminnasta korona-aikana (päivitetty 26.3.)

Julkaistu 2.3.2020 klo 10.41

Tämä tilanteen mukaan päivitettävä uutinen listaa ajankohtaisimmat tiedot koronatilanteen aiheuttamista järjestelyistä Seututerveyskeskuksessa.

Koronarokotukset

Tilannetietoja: Koronarokotukset Seututerveyskeskuksessa ja siihen kuuluvissa kunnissa

Terveysasemat

Epidemiatilanteen jatkuessa terveysasemien poikkeusjärjestelyt jatkuvat toistaiseksi.

Terveysasemille tulee saapua vain etukäteen sovitusti, jotta vähennetään tarpeetonta liikkumista ja infektion leviämisen riskiä julkisissa tiloissa. Kaikkien terveysasemien palvelunumerot toimivat normaalisti.

Terveysasemilla liikuttaessa suositellaan käytettävän maskia, noudatettavan 2m turvaväliä ja käytettävän käsihuuhdetta. Henkilökunta käyttää maskia kaikissa potilastilanteissa.

Jos epäilet koronatartuntaa tai saat akuutin flunssan oireita

 • Tee sähköinen oirearvio tai soita koronapuhelimeen p. 014 269 8180 ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Hoitaja tai lääkäri arvioi näytteenottotarpeen tilannekohtaisesti. Koronapuhelin palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.
 • Huolehdi riittävästä etäisyydestä muihin ihmisiin, jos liikut kodin ulkopuolella. Käytä maskia.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on alle 3 kk ikäinen äkillisesti sairastunut vauva, etkä saa yhteyttä koronapuhelimeen tai terveysasemalle, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan.

Katso tarkennetut ohjeet lapsen infektio-oireista THL:n sivuilta (THL.fi) >>

Vastaanotot

Ota aina etukäteen yhteyttä, ennen kuin saavut terveysasemalle!

Puheluiden suuren määrän takia terveysasemien takaisinsoitoissa on välillä viivettä useampi tunti. Siitä huolimatta on syytä odottaa takaisinsoittoa kärsivällisesti, jotta puhelimet eivät ruuhkaudu tarpeettomista toistuvista yhteydenottoyrityksistä. Puhelimessa annetaan ohjeet turvalliseen terveyskeskuksessa asioimiseen.

Puhelimessa jonottamista voi vähentää tekemällä sähköisen oirearvion puhelinsoiton sijaan.

Seututerveyskeskuksen terveysasemilla hoidetaan potilaiden asioita mahdollisimman pitkälle sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla, jotta voidaan pienentää infektiotartunnoille altistumisen riskiä. Tarvittaessa asiakas kutsutaan vastaanotolle paikan päälle ja hänet ohjeistetaan niin, että vastaanotto voidaan järjestää ilman tartuntavaaraa.

Infektioiden leviämisen minimoimiseksi on erityisen tärkeää, että infektio-oireiset potilaat eivät tule terveysasemalle muuten kuin etukäteen sovittuna.

Tartuntojen estämiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemille. Vastaanotolle tullessasi noudata puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

Infektiovastaanotto hengitystieinfektio-oireisille

 • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Infektiovastaanotto Joutsan sote-keskuksessa, kulku puhelimitse saatujen ohjeiden mukaisesti.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.
 • Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku sisäpihan kautta arkisin klo 15 asti. Opasteet Kantolantien risteyksessä. Ilta- ja viikonloppupäivystyksen aikana kulku infektiovastaanotolle pääovesta.

Kiirevastaanotto muille

 • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Kiirevastaanotto Joutsan Sote-keskuksessa, kulku vastaanotolle, laboratorioon, röntgeniin ja fysioterapiaan Sote-keskuksen pääovesta. Luhangan terveysasemalla näytteenotto toimii normaalisti, mutta muuten Luhangan terveysasemalla ja Toivakan terveysasemalla on toistaiseksi toimintaa vain etukäteen sovitusti.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Kiirevastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan Keuruun terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Multian terveysasemalla, Petäjäveden terveysasemalla ja Haapamäen sivuvastaanotolla on toimintaa toistaiseksi vain etukäteen sovitusti.
 • Laukaa, Konnevesi: Kiirevastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan Laukaan terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Konneveden terveysasemalla ja Lievestuoreen sivuvastaanotolla on toimintaa toistaiseksi vain etukäteen sovitusti.

Kiireettömät asiat

Kiireettömät yhteydenotot tulee tehdä mieluiten sähköisten asiointipalvelujen kautta, jotta vältytään puhelimessa jonottamiselta. Yhteydenottoon vastataan tilanteesta riippuen puhelimitse tai tekstiviestillä viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Riskiryhmien palvelut

Terveyskeskuspalvelut järjestetään yhteydenoton perusteella tarpeen mukaisesti.

Myös kunnat tiedottavat omista palvelu- ja tukimuodoistaan yli 70-vuotiaille.

Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta on tärkeää huolehtia omasta fyysisestä kunnosta ja pysyä liikkeellä. Seututk.fi-sivustolle on koottu muutamia kotioloihin soveltuvia harjoitusohjelmia, joita voi tulostaa vaikka vietäväksi läheisen ikäihmisen postiluukkuun.

Huomioitavaa laboratorionäytteenotoissa

Leivonmäellä ja Luhangassa näytteenotto toimii normaalisti. Leivonmäellä kulku näytteenottoon terveysaseman takaovesta. Älä kuitenkaan tule flunssaoireisena.

Fimlabin näytteenottoajat osoitteessa: www.fimlab.fi.

Huomioitavaa hoitotarvikejakelussa

Hoitotarvikejakelu jatkuu kaikissa kunnissa poikkeustilanteesta huolimatta.

Joutsan hoitotarvikejakelu on auki maanantaisin klo 14–15.30, jos nouto ei tällöin onnistu, niin soitto ensin p. 040 840 4691. Leivonmäen ja Luhangan alueella diabeetikon hoitotarvikkeiden noudosta on sovittava aina ensin puhelimitse: Leivonmäki p. 014 269 0251 ja Luhanka p. 014 269 0253. Toivakan hoitotarvikejakelusta soitto Toivakan terveysasemalle p. 014 336 6710.

Petäjävedellä hoitotarvikejakelu keskiviikkoisin klo 9–10 ja 15–16.

Muista mahdollisista jakelun poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvia asiakkaita henkilökohtaisesti.

Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Riskiryhmäläisten hoitotarvikkeiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta. Annettavien hoitotarvikkeiden määrä katsotaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan.

Apuvälinelainaamot

Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemien apuvälinelainaamot palvelevat normaalisti. Muilla terveysasemilla apuvälinelainaus toimii vain erikseen sovitusti. Yhteydenotot apuvälineasioihin liittyen fysioterapian palvelunumeroon.

Apuvälineitä ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Jos olet flunssainen, ota puhelimitse yhteyttä lainaamoon. Riskiryhmäläisten apuvälineiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu p. 014 269 0333 toimii normaalisti:

 • Kiireellisissä asioissa arkisin klo 8–10
 • Kiireettömissä asioissa arkisin klo 10-16

Potilaita, joiden vastaanottoaikoja on jouduttu koronatilanteen vuoksi perumaan, on alettu kutsumaan vastaanotolle henkilökohtaisesti. Jonojen purkuun menee kuitenkin useita kuukausia, joten maltathan odottaa yhteydenottoa.

Hoitokäynneillä painotetaan omahoidon ohjausta, joka on oleellista hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen kannalta. Hoitoon saa tulla vain terveenä, joten peru aika, jos olet sairas. Mukana saa olla korkeintaan yksi saattaja, jotta hoitolan tilat eivät ruuhkaannu ja turvavälit säilyvät.

Sairaalat

Seututerveyskeskuksen sairaalaosastot toimivat muuten normaalisti, mutta vierailuja sairaalaan ei suositella epidemiatilanteen vuoksi. Mahdollisista vierailuista on sovittava aina etukäteen sairaalan henkilökunnan kanssa.

Neuvolat

Neuvoloissa tehdään normaaleja tarkastuksia, joihin asiakkaat voivat varata ajan puhelimitse. Myös sähköinen ajanvaraus on jälleen käytössä.

Ajankohtaista tilannetietoa muualla