Ajankohtaista terveysasemien toiminnasta korona-aikana (päivitetty 9.9.)

Julkaistu 2.3.2020 klo 10.41

Tämä tilanteen mukaan päivitettävä uutinen listaa ajankohtaisimmat tiedot koronatilanteen aiheuttamista järjestelyistä Seututerveyskeskuksessa.

Ajankohtaista

> Koronarokotukset Seututerveyskeskuksessa ja siihen kuuluvissa kunnissa

Herkästi jo oireettomassa vaiheessa tarttuvan delta-koronavirusmuunnoksen takia terveysasemilla on suotavaa asioida vain ennalta sovitusti. Näin vähennetään infektion tarttumista julkisissa tiloissa. Samasta syystä myös erillisten infektiovastaanottojen toimintaa jatketaan Joutsassa, Keuruulla ja Laukaassa.

Yleisten rajoitusten kevennyksestä huolimatta, terveysasemilla liikuttaessa suositellaan käytettävän maskia, noudatettavan 2 m turvaväliä ja käytettävän käsihuuhdetta. Henkilökunta käyttää maskia kaikissa potilastilanteissa.

Jos epäilet koronatartuntaa tai saat akuutin flunssan oireita

  • Tee sähköinen oirearvio tai soita koronapuhelimeen p. 014 269 8180 ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Hoitaja tai lääkäri arvioi näytteenottotarpeen tilannekohtaisesti. Koronapuhelin palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.
  • Huolehdi riittävästä etäisyydestä muihin ihmisiin, jos liikut kodin ulkopuolella. Käytä maskia.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on alle 3 kk ikäinen äkillisesti sairastunut vauva, etkä saa yhteyttä koronapuhelimeen tai terveysasemalle, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan.

Katso tarkennetut ohjeet lapsen infektio-oireista: Thl.fi

Vastaanotot

Soita ensin oman terveysasemasi vastaanoton palvelunumeroon sopiaksesi hoitosi edellyttämistä toimenpiteistä ja mahdollisesta ajanvarauksesta.

Puheluiden suuren määrän takia terveysasemien takaisinsoitoissa on välillä viivettä useampi tunti. Siitä huolimatta on syytä odottaa takaisinsoittoa kärsivällisesti, jotta puhelimet eivät ruuhkaudu tarpeettomista toistuvista yhteydenottoyrityksistä. Yhden takaisinsoittopyynnön jättäminen riittää, sillä soittopyyntö tallentuu siihen asti, kunnes sinulle soitetaan takaisin. Puhelimessa annetaan ohjeet turvalliseen terveyskeskuksessa asioimiseen.

Seututerveyskeskuksen terveysasemilla hoidetaan potilaiden asioita mahdollisimman pitkälle sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla. Puhelimessa jonottamista voit vähentää tekemällä sähköisesti yleisen oirearvion puhelinsoiton sijaan. Oirearvion perusteella sinut kutsutaan tarvittaessa vastaanotolle tai sinua autetaan puhelimitse asian hoitamisessa.

Kiireettömät yhteydenotot tulee tehdä mieluiten sähköisten asiointipalvelujen kautta, jotta vältytään puhelimessa jonottamiselta. Yhteydenottoon vastataan tilanteesta riippuen puhelimitse tai tekstiviestillä viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Infektiovastaanotot

Infektioiden leviämisen minimoimiseksi on erityisen tärkeää, että infektio-oireiset potilaat eivät tule terveysasemalle muuten kuin etukäteen sovittuna.

Tartuntojen estämiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemille. Vastaanotolle tullessasi noudata puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

  • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Infektiovastaanotto Joutsan sote-keskuksessa, kulku puhelimitse saatujen ohjeiden mukaisesti.
  • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.
  • Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku sisäpihan kautta arkisin klo 15 asti. Opasteet Kantolantien risteyksessä. Ilta- ja viikonloppupäivystyksen aikana kulku infektiovastaanotolle pääovesta.

Laboratorionäytteenotto

Fimlabin näytteenottoajat löytyvät osoitteessa: www.fimlab.fi.

Älä tule näytteenottoon flunssaoireisena. Jos sinulla on hengitystieinfektio, sinulle annetaan erilliset suojautumisohjeet.

Hoitotarvikejakelu

Mahdollisista jakelun poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvia asiakkaita henkilökohtaisesti. Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu p.014 269 0333 toimii normaalisti:

  • Kiireellisissä asioissa arkisin klo 8–10
  • Kiireettömissä asioissa arkisin klo 10-16

Potilaita, joiden vastaanottoaikoja on jouduttu koronatilanteen vuoksi perumaan, kutsutaan vastaanotolle henkilökohtaisesti. Jonojen purkuun menee kuitenkin useita kuukausia, joten maltathan odottaa yhteydenottoa.

Hoitokäynneillä painotetaan omahoidon ohjausta, joka on oleellista hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen kannalta. Hoitoon saa tulla vain terveenä, joten peru aika, jos olet sairas. Mukana saa olla korkeintaan yksi saattaja, jotta hoitolan tilat eivät ruuhkaannu ja turvavälit säilyvät.

Sairaalat

Seututerveyskeskuksen sairaalaosastot toimivat normaalisti. Ilmoita ja sovi vierailuista sairaalaan etukäteen hoitajien kanssa.

Neuvolat

Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon tarkastuksia on jonkin verran jouduttu siirtämään koronarokotusten järjestelyjen takia. Muutoksista on tiedotettu vanhempia.

Ajankohtaista tilannetietoa muualla