Ajankohtaista terveysasemien toiminnasta korona-aikana (päivitetty 18.6.)

Julkaistu 2.3.2020 klo 10.41

Tämä tilanteen mukaan päivitettävä uutinen listaa ajankohtaisimmat tiedot koronatilanteen aiheuttamista järjestelyistä Seututerveyskeskuksessa.

Koronarokotukset

Ajankohtaista: Koronarokotukset Seututerveyskeskuksessa ja siihen kuuluvissa kunnissa

Terveysasemat

Ajankohtaista: Seututerveyskeskuksen terveysasemien toiminta kesällä 2021

Epidemiatilanteesta johtuen ja tämänhetkinen rokotuskattavuus huomioiden terveysasemien poikkeusjärjestelyt jatkuvat vielä ainakin elokuun alkuun.

Terveysasemille tulee saapua vain etukäteen sovitusti, jotta vähennetään tarpeetonta liikkumista ja infektion leviämisen riskiä julkisissa tiloissa. Kaikkien terveysasemien palvelunumerot toimivat normaalisti.

Terveysasemilla liikuttaessa suositellaan käytettävän maskia, noudatettavan 2 m turvaväliä ja käytettävän käsihuuhdetta. Henkilökunta käyttää maskia kaikissa potilastilanteissa.

Jos epäilet koronatartuntaa tai saat akuutin flunssan oireita

 • Tee sähköinen oirearvio tai soita koronapuhelimeen p. 014 269 8180 ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Hoitaja tai lääkäri arvioi näytteenottotarpeen tilannekohtaisesti. Koronapuhelin palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.
 • Huolehdi riittävästä etäisyydestä muihin ihmisiin, jos liikut kodin ulkopuolella. Käytä maskia.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
 • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on alle 3 kk ikäinen äkillisesti sairastunut vauva, etkä saa yhteyttä koronapuhelimeen tai terveysasemalle, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan.

Katso tarkennetut ohjeet lapsen infektio-oireista: Thl.fi

Vastaanotot

Ota aina etukäteen yhteyttä, ennen kuin saavut terveysasemalle.

Puheluiden suuren määrän takia terveysasemien takaisinsoitoissa on välillä viivettä useampi tunti. Siitä huolimatta on syytä odottaa takaisinsoittoa kärsivällisesti, jotta puhelimet eivät ruuhkaudu tarpeettomista toistuvista yhteydenottoyrityksistä. Puhelimessa annetaan ohjeet turvalliseen terveyskeskuksessa asioimiseen.

Seututerveyskeskuksen terveysasemilla hoidetaan potilaiden asioita mahdollisimman pitkälle sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla, jotta voidaan pienentää infektiotartunnoille altistumisen riskiä. Puhelimessa jonottamista voit vähentää tekemällä sähköisesti yleisen oirearvion puhelinsoiton sijaan. Oirearvion perusteella asiakas kutsutaan tarvittaessa vastaanotolle tai häntä autetaan puhelimitse asian hoitamisessa.

Infektioiden leviämisen minimoimiseksi on erityisen tärkeää, että infektio-oireiset potilaat eivät tule terveysasemalle muuten kuin etukäteen sovittuna.

Tartuntojen estämiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemille. Vastaanotolle tullessasi noudata puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

Infektiovastaanotto hengitystieinfektio-oireisille

 • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Infektiovastaanotto Joutsan sote-keskuksessa, kulku puhelimitse saatujen ohjeiden mukaisesti.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.
 • Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku sisäpihan kautta arkisin klo 15 asti. Opasteet Kantolantien risteyksessä. Ilta- ja viikonloppupäivystyksen aikana kulku infektiovastaanotolle pääovesta.

Kiirevastaanotto muissa asioissa

 • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Kiirevastaanotto Joutsan Sote-keskuksessa, kulku vastaanotolle, laboratorioon, röntgeniin ja fysioterapiaan Sote-keskuksen pääovesta. Luhangan terveysasemalla näytteenotto toimii normaalisti, mutta muuten Luhangan terveysasemalla ja Toivakan terveysasemalla on toistaiseksi toimintaa vain etukäteen sovitusti.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Kiirevastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan Keuruun terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Multian terveysasemalla, Petäjäveden terveysasemalla ja Haapamäen sivuvastaanotolla on toimintaa toistaiseksi vain etukäteen sovitusti.
 • Laukaa, Konnevesi: Kiirevastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan Laukaan terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Konneveden terveysasemalla ja Lievestuoreen sivuvastaanotolla on toimintaa toistaiseksi vain etukäteen sovitusti.

Kiireettömät asiat

Kiireettömät yhteydenotot tulee tehdä mieluiten sähköisten asiointipalvelujen kautta, jotta vältytään puhelimessa jonottamiselta. Yhteydenottoon vastataan tilanteesta riippuen puhelimitse tai tekstiviestillä viimeistään seuraavan arkipäivän aikana.

Laboratorionäytteenotto

Fimlabin näytteenottoajat löytyvät osoitteessa: www.fimlab.fi.

Älä tule näytteenottoon flunssaoireisena. Jos sinulla on hengitystieinfektio, sinulle annetaan erilliset suojautumisohjeet.

Hoitotarvikejakelu

Hoitotarvikejakelu toimii kaikissa kunnissa. Mahdollisista jakelun poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvia asiakkaita henkilökohtaisesti. Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena.

Petäjävedellä hoitotarvikejakelu keskiviikkoisin klo 9–10 ja 15–16.

Apuvälinelainaamot

Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemien apuvälinelainaamot palvelevat normaalisti. Muilla terveysasemilla apuvälinelainaus toimii vain erikseen sovitusti. Yhteydenotot apuvälineasioihin liittyen fysioterapian palvelunumeroon.

Apuvälineitä ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Jos olet flunssainen, ota puhelimitse yhteyttä lainaamoon. Riskiryhmäläisten apuvälineiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu p. 014 269 0333 toimii normaalisti:

 • Kiireellisissä asioissa arkisin klo 8–10
 • Kiireettömissä asioissa arkisin klo 10-16

Potilaita, joiden vastaanottoaikoja on jouduttu koronatilanteen vuoksi perumaan, kutsutaan vastaanotolle henkilökohtaisesti. Jonojen purkuun menee kuitenkin useita kuukausia, joten maltathan odottaa yhteydenottoa.

Hoitokäynneillä painotetaan omahoidon ohjausta, joka on oleellista hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen kannalta. Hoitoon saa tulla vain terveenä, joten peru aika, jos olet sairas. Mukana saa olla korkeintaan yksi saattaja, jotta hoitolan tilat eivät ruuhkaannu ja turvavälit säilyvät.

Sairaalat

Seututerveyskeskuksen sairaalaosastot toimivat normaalisti. Ilmoita ja sovi vierailuista sairaalaan etukäteen hoitajien kanssa.

Neuvolat

Kesän aikana teemme neuvoloissa välttämättömiä äitiys- ja lastenneuvolan tarkastuksia. Neuvolan sähköinen ajanvaraus on toistaiseksi suljettu, joten yhteydenotot neuvolaan tehdään puhelimitse. 

Ajankohtaista tilannetietoa muualla