Ohje:

Koronainfektion takia eristykseen määrätylle

Koronalle altistumisen takia karanteeniin määrätylle

Koronatestin tulosta odottavalle

Jos sinulla on lievät oireet, etkä ole altistunut todettua koronavirustartuntaa sairastavalle henkilölle tai et ole palannut riskialueelta ulkomailta ja sinut on ohjattu koronatestiin, et ole virallisessa karanteenissa tai eristyksessä. Tällöin poissaolosuositus töistä, koulusta tai päiväkodista on samanlainen kuin tavallisissa infektioissa.

Tällä hetkellä on suotavaa odottaa koronatestitulos ennen paluuta työhön, kouluun tai päiväkotiin vaikka muuten olisi työkuntoinen. Jos tarvitset todistuksen poissaolosta, saat sen työterveyshuollosta tai terveysaseman hoitajalta, jos omailmoitus ei riitä.

Koronatestiin määrätyn henkilön oireettomat perheenjäsenet ja lähikontaktit saavat liikkua vapaasti ja saavat käydä töissä, koulussa jne.

Käsittele koronaan liittyviä aiheita sosiaalisessa mediassa maltillisesti, sillä se voi aiheuttaa keskustelua ja herättää tunteita. 

Koronavirustesti

Koronavisrustestin kuljetuksen ja testimenetelmän vuoksi tulos valmistuu yleensä 2 vuorokaudessa, mutta saattaa joskus kestää jopa 4 vuorokautta. Sinun tulee noudattaa omaehtoista karanteenia, kunnes vastaus on tullut.

Negatiivinen tulos

Negatiivinen tulos tarkoittaa, että sinulla ei ole koronaviruksen aiheuttamaa tautia. Negatiivinen tulos lähetetään sinulle heti sen valmistuttua tekstiviestinä. Mikäli et käytä tekstiviestintää, vastaus soitetaan sinulle seuraavana virka-aikana (ma-pe 8-15). Testitulos tulee näkyviin myös OmaKantaan 1 vuorokauden kuluttua sen valmistumisesta.

Positiivinen tulos

Positiivinen tulos tarkoittaa, että sinulla on koronaviruksen aiheuttama infektio. Positiivinen tulos lähetetään sinulle tekstiviestinä ja tartuntataudeista vastaava lääkäri soittaa sinulle klo 8-16 välillä määräten sinut eristykseen ja selvittää mahdolliset altistuneet henkilöt. Tällöin sinulle annetaan tarkat toimintaohjeet erikseen.

Karanteeni tai eristys

Jos tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut altistuksen tai vahvan koronaepäilyn takia karanteeniin tai eristykseen:

Karanteenin pituudesta riippumatta altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi. On tärkeää, että noudatat karanteenin tai eristyksen aikana siihen liittyviä ohjeita, etkä altista muita ihmisiä mahdolliselle tartunnalle. Näissä tapauksissa tartuntatautilääkäri kirjoittaa sinulle karanteeni- tai eristysmääräyksen, jota on lain mukaan noudatettava. Tarvittaessa olet sen aikana oikeutettu tartuntatautilain mukaiseen päivärahaan, jos työnteko ei onnistu eristysolosuhteissa (etätyö).

Mitä karanteeni tai eristys tarkoittaa?

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Eristyksellä puolestaan tarkoitetaan jo tartunnan saaneen potilaan eristämistä terveistä ihmisistä. Eristys voidaan toteuttaa sairaalan ohella myös kotona.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan eristykseen tai karanteeniin voi asukkaita määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Miten toimin, kun olen karanteenissa?

Kun olet virallisessa karanteenissa, sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. 

Voit mennä ulos, kunhan pidät yli 2 metrin välin muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. 

Jos lapsi tai nuori on karanteenissa, hän ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.

Kotiin ei saa tulla vieraita. Hoida yhteydenotot sukulaisiin, ystäviin, työpaikalle tai kouluun etäyhteyksin välityksellä.

Kauppa- tai apteekkiasioihin voit pyytää apua esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta. Ruokaa on mahdollista tilata verkkokaupasta. Apua voi pyytää myös kotikunnan sosiaalipalveluista.

Mikäli karanteeniin määrätty on oireeton, hänen perheenjäsenensä ja lähikontaktinsa saavat liikkua vapaasti.

Jos saat koronavirukseen sopivia oireita, mene koronatestiin.

Miten toimin, jos olen eristyksessä kotona?

Tartuntatautilääkäri on määrännyt sinut eristykseen, koska sinulla on todettu koronavirustartunta ja voit tartuttaa virusta eteenpäin. 

Tartuntariskin vähentämiseksi sinun pitäisi pysytellä erillään muista ihmisistä - myös muista samassa taloudessa asuvista. Jos mahdollista, sinun olisi hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Jos et voi oleskella eri huoneessa, pidä yli 2 metrin turvaväli muihin samassa taloudessa asuviin.

Kotiin ei saa tulla vieraita. Hoida yhteydenotot sukulaisiin, ystäviin, työpaikalle tai kouluun puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.

Ulos, esimerkiksi kauppaan tai muille asioille et saa mennä, vaikka olisit hyvävointinen. Koiraa voit ulkoiluttaa, jos se ei muuten järjesty. Säilytä kuitenkin ulkoillessa yli 2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.

Noudata eristyksen ja karanteenin aikana hyvää käsi- ja yskimishygieniaa

  • Pese käsiä usein, etenkin ennen ruokailua ja WC:ssä käynnin jälkeen.
  • Pese kädet saippualla ja vedellä tai käytä käsidesinfektioainetta.
  • Käytä talouspaperia tai omaa pyyhettä käsien kuivaamiseen.
  • Älä yski päin toista henkilöä.
  • Yski, aivasta ja niistä aina tiiviisti kertakäyttöiseen nenäliinaan.
  • Ellei sinulla ole nenäliinaa tai et ehdi ottaa sitä esille, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä yski käsiin.
  • Laita nenäliina heti roskiin, älä laita nenäliinaa esim. taskuusi.
  • Yskimisen jälkeen, pese heti kätesi saippualla ja vedellä noin 30 sekuntia tai käytä käsidesinfektioainetta.

Ruokaostokset

Ruokaostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Velvollisuutesi on kuitenkin ilmoittaa, että olet karanteenissa, ja ettei ostoksia saa tulla tuomaan sisätiloihin. Voitte sopia esimerkiksi ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Kaupoilla on käytössä erilaisia kotiinkuljetuspalveluita. Sovi ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle ja käytä maksamisessa verkkopankkia.

Jos ruokahuollon järjestäminen kotiin ei onnistu näillä keinoilla, voit ottaa yhteyttä kuntasi sosiaalihuoltoon.

Lasten hoitaminen vanhempien sairastuessa

Jos perheesi on eristyksissä ja vanhemmat ovat niin sairaana, että eivät pysty hoitamaan lapsia tai joutuvat sairaalahoitoon, lasten hoitamisesta voit ottaa yhteyttä kuntasi sosiaalihuoltoon.

Koronapuhelin p. 014 269 8180

Mikäli sinulle tulee karanteenin aikana infektion oireita tai muita terveyteesi liittyviä kysymyksiä, ota puhelimella yhteyttä koronaphelimeen.

Numero palvelee kaikissa koronaan liittyvissä asioissa arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.