TMS-hoidon potilasohje, psykiatria

Aivojen sarjamagneettistimulaatio, rTMS

Hoidon tarkoitus

Sarjapulssimagneettistimulaatio (rTMS) on turvallinen, yleisesti käytössä oleva hoitomenetelmä, jossa aivoja aktivoidaan pään ulkopuolelta magneettikentän avulla. Ennen hoidon aloitusta tehdään aivojen magneettikuvaus. Hoitoa voidaan antaa useampaan sairauteen tai oireeseen, esimerkiksi masennukseen ja krooniseen kipuun.

Hoitoon valmistautuminen

Hiusten on hyvä olla puhtaat ja kuivat hoitoon tullessa. Älä rasvaa kasvojen ihoa juuri ennen hoitoa. Jos käytössä on tarvittaessa otettava kipulääke, se kannattaa ottaa hoitokerralle mukaan.

Hoidon kulku

Hoidon aikana lepäät hoitotuolilla. Pään pinnalle asetellaan magneettikela. Kelan paikka määräytyy sen mukaan, mitä oiretta tai sairautta hoidetaan. Magneettikelan toiminta aiheuttaa pulssien aikana äänekästä napsahtelua, joten kuulo suojataan korvatulpilla.

Ensimmäisellä käyntikerralla määritetään hoidossa käytettävien magneettiärsykkeiden voimakkuus aktivoimalla liikeaivokuorta magneettikelalla pään ulkopuolelta. Aikaansaatu lihassupistus mitataan käteen kiinnitettyjen tarraelektrodien avulla.

Hoidon esteet

Tämä hoitomuoto ei ole mahdollinen, jos sinulla on sisäkorvaproteesi, lääkepumppu, sydämeen asetettu tahdistin/metallinen keinoläppä tai pään alueen metalliosia (esim. leikkausklipsi, metallisirut), joita ei ole mahdollista irrottaa. Mahdolliset esteet hoidolle kysytään ennen hoidon aloittamista. Mahdollisesta raskaudesta tai todetusta epilepsiasta sinun tulee mainita; näissä tapauksissa lääkäri arvioi tapauskohtaisesti, muodostavatko ne esteen hoidon toteutukselle.

Amalgaamipaikat, hammasimplantit, hammasraudat tai kasvojen alueen lävistykset eivät ole esteenä hoidolle.

Metallia tai magneettijuovia sisältävät esineet on poistettava taskuista ja pään alueelta (kuten korut, pankkikortit, avaimet ja kolikot). Matkapuhelinta ei voi käyttää hoidon aikana.

Hoidon kesto ja tuntemukset

Yksittäinen hoitokerta kestää yleensä 1 tunnin. Ensimmäisen hoitokerran kesto on noin 2 tuntia. Hoitosarja kestää pääsääntöisesti 20 hoitokertaa. Hoidot ovat peräkkäisinä arkipäivinä maanantaista perjantaihin.

Hoidon aikana annettavat magneettiärsykkeet voivat tuntua hieman epämiellyttäviltä johtuen pään alueen lihasten hetkellisestä supistumisesta ja tuntohermojen aktivoitumisesta. Osalla hoidettavista voi ohimenevästi esiintyä väsymystä, päänsärkyä tai arkuutta päänahassa hoitokohdan lähellä. Vatsavaivat, silmäoireet ja lihasten nykiminen voivat olla mahdollisia hoitojakson aikana.

Hoidon jälkeen

Lääkäri tekee hoidosta lausunnon hoitosarjan päätyttyä. Hoitosarja on maksuton.

Hoitopaikka

Psykiatrian vastaanottopalvelut, A2.kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 1.

Ilmoittaudu tutkimukseen viimeistään 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa 1.kerroksessa itseilmoittautumisautomaatilla.

Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-pe klo 7–14 puh. 014 269 4805 tai 014 269 2072 tai 014 269 3947.