Syyhy – Omahoito

 

Syyhyn aiheuttaa 0,3–0,5 mm:n pituinen hämähäkkieläimiin kuuluva syyhypunkki. Syyhy leviää ihmisestä toiseen läheisen kosketuksen kautta. Tartuntaan riittää yksikin punkkinaaras. Kättely tai muu lyhyt kosketus ei riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen. On mahdollista, että syyhyn saa syyhyä sairastavan lakanoista tai muista vaatteista, sillä punkkinaaras elää 1–2 vuorokautta ihon ulkopuolella. Eläimiin ihmisen syyhypunkki ei tartu eivätkä eläinten punkit ihmiseen. Punkkinaaras elää ihossa kuukauden, jona aikana se munii ihon sarveis-kerrokseen kaivamaansa käytävään 60–90 munaa. Syyhykutina alkaa 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö on ehtinyt muodostaa vasta-aineita punkkia ja sen eritteitä kohtaan.

 

Oireet

  • Iltakutina
  • Kutinan ja raapimisen jatkuessa etenkin sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pikkulapsilla myös jalkapohjiin, ilmestyy punkkinaaraan kaivamia, 0,5–1 cm:n pituisia käytäviä, joiden toisessa päässä punkin voi erottaa pienenä harmaana pisteenä

 

Omahoito

Jos lähiomaisilla, päiväkodissa tai koulussa on lääkärin toteamaa syyhyä ja oman perheen oireet sopivat tautiin, voidaan hoito aloittaa ilman lääkärissäkäyntiä.

  • Apteekista saa ilman reseptiä permetriiniä sisältävää voidetta. 30 gramman tuubi riittää aikuisen kertakäsittelyyn. Alle 10-vuotiaille riittää ½ tuubia.

- Voidetta levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan kaulasta alaspäin unohtamatta

  sukupuolielinten aluetta tai sormi- ja varvasvälejä.

- Limakalvoille voidetta ei levitetä.

  • Iho pestään aamulla huolellisesti ja vaihdetaan alusvaatteet ja lakanat.
  • Kutisevat perheenjäsenet hoidetaan toistamiseen viikon kuluttua.
  • Oireettomien perheenjäsenten hoitoon riittää yksi käsittelykerta. On tärkeää hoitaa samassa taloudessa asuvat henkilöt samaan aikaan siitä riippumatta, kutiavatko he vai eivät. Niin estetään ns. ”pingpongsyyhy”, jossa hoitamaton, mutta oireeton henkilö tartuttaa punkin hoidetuille perheenjäsenille uudelleen muutaman viikon päästä.
  • Syyhyn takia kodissa ei tarvitse ryhtyä perusteellisempiin siivous- tai desinfektiotoimenpiteisiin. Helposti pestävät vaatteet, esimerkiksi lasten suojapuvut, on hyvä pestä normaalin pesuohjelman mukaan. Riittää, kun tavallisesti käytössä olevia vaatteita ei pidetä muutamaan päivään tai ne kuumakäsitellään lääkepakkauksen ohjeen mukaan.

 

Ota yhteys päivystykseen tai omaan terveyskeskukseen, jos

  • syyhyhoito ei lopeta kutinaa 2–3 viikossa tai kutina alkaa uudelleen muutaman viikon kuluttua.

 

 

MUISTA ILMOITUS PÄIVÄHOITOON JA KOULUUN!

Kouluikäisten kohdalla otetaan yhteys kouluterveydenhoitajaan!