Keisarileikkaus (sektio), ohje potilaalle

Edeltävät laboratoriokokeet

Saat äitiysyksiköstä / synnytysvastaanotolta lähetteen verinäytteisiin. Verinäytteet on tärkeää ottaa lähetteeseen merkittynä päivänä. Täytä esitiedot Sairaala Novan sivujen kautta pankkitunnuksia käyttäen (sairaalanova.fi->potilaalle ja läheisille->ennen hoitoon saapumista->sähköiset palvelut->esitietolomakkeet->forsante esitietolomake omilla tunnuksilla). Huolehdi niiden täyttämisestä ja lähettämisestä hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Valmistautuminen kotona

Peseydy kunnolla leikkausta edeltävänä iltana. Normaaleja tai itseruskettavia ihovoiteita ei saa laittaa iholle enää peseytymisen jälkeen. Vuodevaatteiden ja vaatteiden tulisi olla puhtaat. Poista kynsilakat kynsistä. Ihokarvoja ei saa poistaa viikkoon. Kello 16: n jälkeen voit syödä kevyttä ruokaa. Kello 24: n jälkeen et saa syödä etkä juoda mitään, ei edes vettä. Suolen tyhjentämiseen tarkoitettu pienoisperäruiske käytetään leikkausta edeltävänä iltana. Korut kannattaa jättää kotiin. Suu- ja kielikorut pitää ehdottomasti poistaa.  

Sairaalaan tulo                  

Ilmoittaudu leikkauspäivän aamuna kello 6:45 synnytysvastaanotolla.

Leikkausvalmistelu           

Kätilö tulohaastattelee ja keskustelee kanssasi päivän kulusta. Hän huolehtii leikkausvalmisteluistasi ja ottaa sikiön sydänäänikäyrää. Vaihdat yllesi sairaalavaatteet. Tapaat myös leikkaavan lääkärin, joka tarkistaa ultraäänellä sikiön voinnin  ja tarvittaessa tarjonnan.

Leikkaussalissa

Keisarileikkaus tehdään yleensä puudutuksessa, joskus nukutuksessa. Puudutuksessa olet hereillä leikkauksen aikana ja näet vauvan pian syntymän jälkeen. Leikkausviilto tehdään yleensä poikittain alavatsalle. Isä tai tukihenkilö voi olla mukana leikkauksessa, mikäli hän ei sairasta tarttuvaa tautia (flunssa, kuume, ripuli).

Leikkauksen jälkeen

Vointiasi seurataan synnytyssalin tai leikkaussalin heräämössä  pari tuntia, sen jälkeen siirryt synnytysvuodeosastolle. Synnytyssalin heräämössä hoidetaan perhe perheheräämön periaatteella. Jos menet seurattavaksi leikkaussalin heräämöön, isä tai tukihenkilö on tämän ajan synnytyssalissa vastasyntyneen kanssa. Isällä tai tukihenkilöllä on mahdollisuus pitää vastasyntynyttä ihokontaktissa. Vastasyntynyt pyritään tuomaan ensi-imetykselle luoksesi heräämöön.

Perheheräämöllä tarkoitetaan keisarileikkauksen hoitoa siten, että perhe pysyy yhdessä koko ajan aina synnytysvastaanotolta  leikkaussalin ja heräämön kautta synnytysvuodeosastolle. Perheheräämö toteutetaan suunnitelluissa sekä kiireellisissä keisarileikkausissa maanantaisin ja keskiviikoisin virka-aikaan. Myös äidin ja vastasyntyneen vointi sekä leikkauksen kulku vaikuttavat perheheräämön toteutumiseen.

Kipulääkkeitä saat tarpeen mukaan. Virtsakatetri poistetaan yleensä leikkausta seuraavana aamuna.

  Kotiinpaluu

Kotiutus tapahtuu yleensä 3 - 4 päivän kuluttua leikkauksesta, sinun ja vauvan voinnista riippuen. Ompeleet poistetaan 7. - 10. päivänä leikkauksesta neuvolassa tai terveyskeskuksessa. Jälkitarkastus tapahtuu neuvolassa normaalisti 6 - 12 viikon kuluttua leikkauksesta .

Kysyttävää

Osaston henkilökunta vastaa mielellään, jos sinulla tai teillä on jotain kysyttävää.

Naistentauti- ja äitiysyksikkö 014 269 1104, ma-pe 8-14

Synnytysvuodeosasto 014 269 1002, 24/7

Synnytysvastaanotto 014 269 1204, 24/7