Angiina (Streptokokki A) ja sen hoito

Tavallisin streptokokki A:n aiheuttama infektio on kuumeinen nielutulehdus eli ”angiina”. Bakteeri voi aiheuttaa myös tulirokkoa, märkärupea, pienten lasten vaippa-alueen ihotulehdusta tai ns. ruusun (erysipelas). Vakavimmat infektiot, kuten sepsis (bakteeri veressä) tai vaikeat iho- ja pehmytkudosinfektiot ovat harvinaisempia ja vaativat aina sairaalahoitoa.  

Nielu- ja ihoinfektiot voivat aiheuttaa epidemioita päiväkodeissa, kouluissa ja perheissä.

Bakteeri leviää pisara- ja kosketustartuntana ja taudin itämisaika on yleensä 1–4 vuorokautta, mutta vaihtelee jopa kuukauteensaakka. Nieluinfektio ja tulirokko ovat tartuttavia viikon ajan ennen oireiden alkua; märkärupi tai muu lievä ihoinfektio vasta kun oireet ovat alkaneet.

Kurkkupaise voi ilmetä jälkitautina, ja se voi tulla myös antibioottikuurin aikana. Harvinaisia jälkitauteja voivat olla reumakuume tai munuaiskerästulehdus.

Hoito:

Nielutulehduksen ensisijainen lääke on penisilliini ja hoitoaika 10 vrk. Penisilliiniallergisille käytetään muita antibiootteja. Tulehduskipulääkitystä voi käyttää tarvittaessa.

Noudata lääkehoidosta annettuja ohjeita ja käytä määrätty antibioottikuuri loppuun, vaikka oireet lievittyisivätkin jo muutamassa päivässä kuurin aloituksesta .

Näin vältytään mahdollisilta jälkitaudeilta ja uusilta tartunnoilta.

Vanhempien vastuulla on lasten ja nuorten lääkityksestä huolehtiminen.

Ota yhteys lääkärin vastaanotolle, jos kuurin aikana tai loputtua ilmenee:

Iho- tai allergisia oireita

Voimakas, useimmiten toispuoleinen kurkkukipu, nielemisvaikeus, suun avaaminen hankalaa, kyseessä voi olla nielupaise

Päiväkotiin tai kouluun voit palata, kun suun kautta annettavan antibiootin aloituksesta on kulunut 24 tuntia tai ihoinfektioon käytetyn paikallishoidon alusta on kulunut 48 tuntia ja yleisvointi on hyvä.

 

Muut torjuntatoimet:

Tärkeimmät torjuntatoimet ovat hyvä käsi – ja yskimishygienia!

Pese kädet vedellä ja saippualla WC:ssa käynnin, vaipan vaihdon, niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoan laittoa.

Yski, aivasta ja niistä nenä kertakäyttönenäliinaan, heitä käytetty nenäliina roskiin; tämän jälkeen pese kädet. Mikäli nenäliinaa ei ole käytettävissä tai et ehdi sitä ottaa, yski tai aivasta hihaan tai olkavarteen.

Hammasharjat ja hammastahna:

Kun lääkehoito on aloitettu ja se alkaa vaikuttaa (2-3 vrk) tulee hammasharja vaihtaa uuteen ja hammastahnatuubista puristetaan tahnaa pois. Tahnaa otettaessa vältetään koskettamasta tuubin kärkeä. Hammasharjat säilytetään erillään toisistaan.

Siivous : kotona riittää normaali viikkosiivous.

Toistuvat tartunnat:

J os perheessä esiintyy toistuvia streptokokkitulehduksia, kaikki perheenjäsenet on syytä tutkia ja tarvittaessa hoitaa. Toistuvien tulehduksien takana saattaa olla oireeton A-streptokokin kantaja. Mikäli A-streptokokin aiheuttamat nielurisatulehdukset toistuvat vähintään 3–4 kertaa vuodessa, suositellaan erikoislääkärin arviota mahdollista nielurisojen poistoa varten.

Epidemiatilanteessa toimitaan terveydenhuollon antamien ohjeiden mukaan .

 

Lisätietoa: www.thl.fi hakusana streptokokki A