Koronanäytteenotto

Virallisia PCR-koronatestejä tehdään enää vain terveydenhuollon ammattilaisen suosittelemana, jos sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita ja kuulut seuraaviin ryhmiin:

Muissa tapaukissa suositellaan käytettäväksi kaupasta saatavia kotitestejä. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse varmistaa PCR-testillä, ellet kuulu yllä oleviin ryhmiin. Ulkomaan matkalle lähtevät käyvät PCR-testissä omakustanteisesti.

Jos tarvitset koronatodistusta Kelan etuuksia (kuten tartuntatautipäivärahaa) varten, katso ohjeet tämän sivun lopusta.

Jos viranomainen suosittelee sinulle PCR-testiä:

Varaa aika koronanäytteenottoon Seututerveyskeskuksen koronarokotus ajanvarauksen ja koronaneuvonnan numerosta p. 014 269 0540

Numero palvelee kaikissa koronaan liittyvissä asioissa arkisin klo 8.30–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan mahdollisimman pian.

Näytteenottoajan saa varattua myös sähköinen koronaoirearvion kautta osoitteessa: www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649

Jos olet oireinen, niin noudata omaehtoista viiden (5) päivän sairastamista kotona. Testituloksen saat sinä aikana tekstiviestillä. Jos testitulos on positiivinen katso lisätietoa ohjeesta: Kun saat positiivisen Covid19-tuloksen

Seututerveyskeskus järjestää koronanäytteenottoa Joutsassa, Keuruulla ja Laukaassa.

Joutsan koronanäytteenotto, Myllytie 8, 19650 Joutsa

  • Palvelee ajanvarauksella arkisin pääasiassa Joutsan ja Luhangan asukkaita. Toivakkalaiset ohjataan pääsääntöisesti Laukaan koronanäytteenottoon (ks. alla).

Näytteenottopaikka sijaitse Joutsan vanhan terveysaseman ensiavussa.

  • Myllytieltä käännyttäessä oikealle ja toinen tienhaara vasemmalle (ensimmäinen menee uuteen Sote-keskukseen). Opaste tienhaarassa, josta käännytään vasemmalle.
  • Odota vuoroasi tuulikaapissa tai sen ulkopuolella katoksessa. Vältä saapumasta paikalle ennen varattua aikaa, ettei synny ruuhkaa.

Keuruun koronanäytteenotto, Kantolantie 7, 42700 Keuruu

  • Palvelee ajanvarauksella arkisin pääasiassa Keuruun, Multian ja Petäjäveden asukkaita.

Näytteenottopaikka sijaitsee Keuruun terveysasemalla.

  • Sisäänkäynti näytteenottoon terveysaseman päädystä ambulanssiovien vierestä. Jää odottamaan omaa vuoroasi aulaan. Sinun ei tarvitse ilmoittautua.
  • Parkkipaikkoja on yläpihan uudella asfalttikentällä ja sisäpihalla on 2 h kiekkopaikkoja.

Laukaan koronanäytteenotto, Kantolantie 12, 41340 Laukaa

  • Palvelee ajanvarauksella arkisin. 

Näytteenottopaikka sijaitse Laukaan terveysaseman sisäpihalla.

  • Seuraa terveysaseman opasteita. Terveysaseman risteyksestä kulje mäki suoraan ylös terveysaseman rakennuksen sisäpihan puolelle. Sisäpihalla on potilaille tarkoitettuja pysäköintipaikkoja.
  • Koronatestiin tulevat kulkevat sisäpihan puoleista sisäänkäynnistä ja jäävät odottamaan huoneen 6 eteen. Huoneeseen kutsutaan nimellä. Tullessa käytä käsihuuhdetta sekä kasvomaskia. Sisälle ei kannata tulla etuajassa, koska pyrimme pitämään käytäväalueen potilaista mahdollisimman vapaana – turvavälejä ja maskia käyttäen.

Koronatestitodistus tartuntatautipäivärahaa varten

Jos työntekijä tai alle 16-v. lapsen vanhempi tarvitsee todistuksen PCR-testistä saadakseen tartuntatautipäivärahaa, on kyse koronaan liittyvästä etuusasiasta.

Seututerveyskeskuksessa tämä asia järjestetään seuraavalla tavalla:

1) Suosittelemme koronatestiä (PCR) työterveyshuollon kautta niille, joilla se on mahdollista ja koronatodistuksen kirjoittamista sitä kautta testin ollessa positiivinen.

2) Suosittelemme omatoimista hakeutumista testaukseen yksityispuolelle; siitä saa KELA-korvauksen (100 €) lääkärin lähetteellä. Kela-korvaukseen edellyttämän lähetteen saa yleensä testauspaikasta. Tämä kannattaa varmistaa testiä varatessa.

3) Todistuksen tartuntatautipäiväraha-ajasta ja positiivisesta PCR-testistä saat koronaneuvonnastamme, jos poissaolotodistusta ei ole jo ennestään tehty kotitestin perusteella. Hoitajan tai lääkärin poissaolotodistus yhdessä positiivisen PCR-testituloksen kanssa oikeuttaa hakemaan tartuntatautipäivärahaa KELA:lta