Toivakan terveysasemalla tarjotaan etälääkärin vastaanottoa

Julkaistu 17.1.2019 klo 8.00

Keski-Suomen seututerveyskeskus on viikolla 2 aloittanut etälääkärivastaanottokokeilun Toivakan terveysasemalla. Tammi-helmikuussa toteutettavalla kokeilulla helpotetaan akuuttia lääkäripulaa ja testataan, miten etävastaanotto soveltuisi jopa pysyväksi osaksi Seututerveyskeskuksen vastaanottojen toimintaa.

Etälääkärillä ei pyritä korvaamaan tavallisia lääkärivastaanottoja kokonaan, vaan ajatuksena on täydentää ja sujuvoittaa muuta vastaanottotoimintaa varsinkin pienillä terveysasemilla, joihin etäisyyksien takia on vaikeaa saada vakituisia lääkäreitä. Kokeilun aikana ensimmäinen etälääkärin vastaanottokäynti on asiakkaalle ilmainen, jotta pienennetään asiakkaiden kynnystä kokeilla uudenlaista vastaanottotapaa.

Maaliskuusta lähtien Toivakassa pääsee taas tavallisellekin lääkärivastaanotolle, kun terveysasemalle saadaan kaksi lääkäriä töihin paikan päälle. Siihen asti toivakkalaisia hoidetaan etälääkärivastaanotolla, Joutsan ja Laukaan päivystyksessä tai palvelusetelillä muilla palveluntarjoajilla.

Etävastaanottoa käytetään selkeiden potilasryhmien ja hyvin valmisteltujen potilaiden hoitoon

Etävastaanotolla kokenut yleislääketieteeseen erikoistunut lääkäri keskustelee asiakkaan kanssa vastaanottohuoneessa videoyhteydellä. Tarvittaessa hoitaja on asiakkaan tukena vastaanoton onnistumiseksi. Muuten etälääkärivastaanotto toimii kuten normaalikin lääkärivastaanotto.

Etälääkärivaihtoehtoa tarjotaan asiakkaalle tehdyn hoidon tarpeen perusteella, jos asian arvioidaan tiettyjen kriteerien perusteella soveltuvan etälääkärin hoidettavaksi.

Etälääkärin vastaanotolla hoidettavia akuutteja asioita ovat esimerkiksi tietynlaiset silmäoireet, hengitysinfektiot, ihosairaudet, allergiat, lapsipotilaat ja monet muut selkeät vaivat, joissa hoitaja on usein tutkinut potilaan etukäteen. Lisäksi etälääkäri voi hoitaa pitkäaikaissairauksien kontrollikäyntejä ja tehdä psykiatristen oireiden seurantaa tai vaivojen jatkoselvittelyä.

Etälääkärille soveltumattomia asioita ovat muun muassa ajokorttitarkastukset, toimenpiteitä vaativat käynnit, akuutit rintakivut, vatsavaivat tai vammat, uudet päänsärkyoireet sekä intiimialueen vaivat.

Etälääkärivastaanoton avoimet ovet Toivakan terveysasemalla

Palvelun tuottava Coronaria Terveys Oy järjestää yhdessä Seututerveyskeskuksen kanssa etävastaanoton avoimet ovet Toivakan terveysasemalla keskiviikkona 23.1. klo 13–15. Avoimissa ovissa on mahdollista tutustua lähemmin etävastaanoton toimintaan ja keskustella aiheesta ammattilaisten kanssa kahvikupin äärellä. Tervetuloa!