Seututerveyskeskuksella pilotoidaan etävastaanotto- ja konsultaatiotoimintaa

Julkaistu 27.11.2019 klo 8.00

Seututerveyskeskuksella toteutetaan puolen vuoden etävastaanottopilotti, jossa testataan miten pienempien terveysasemien lääkärivastaanottojen jonoja voidaan tasata hyödyntämällä etäyhteyttä isomman terveysaseman lääkäriin. Pilotti on osa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin etävastaanotto- ja konsultaatiotoiminta -projektia, jonka tarkoituksena on löytää toimivat etävastaanottoratkaisut sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon tarpeisiin.

Pilotin aikana Toivakan ja Konneveden terveysasemien asiakkaat voivat tietyissä vaivoissa saada lääkäripalvelua myös niinä päivinä, kun lääkäri ei ole fyysisesti paikalla. Näillä terveysasemilla hoitajan käytössä on etähoitopiste, joissa on etäyhteyteen tarvittava päätelaite videokuvayhteyksineen sekä etätutkimukseen käytettävät diagnosointivälineet. Joutsan, Laukaan tai Keuruun terveysasemalla sijaitseva lääkäri voi etähoitopisteellä toimivan hoitajan käyttämän digitaalisen stetoskoopin avulla kuunnella sydän- ja keuhkoäänet sekä digitaalisella otoskoopilla nähdä korvan tilanteen ja diagnosoida potilaan vaivan omalta työpisteeltään käsin.

Lääkärin etävastaanottoa voidaan tarjota asiakkaalle ajanvarauksen yhteydessä vaihtoehtona fyysiselle vastaanotolle, jos se hoidon tarpeen arvion perusteella soveltuu tilanteeseen.

Myös muita etäyhteyksien mahdollistamia toimintatapoja testataan

Seututerveyskeskukselle on tulossa vuoden vaihteen jälkeen oma etälääkäri, joka toimii kokoaikaisesti Seututerveyskeskuksen toimistolta käsin konsultoivana ja etävastaanottoa pitävänä lääkärinä. Lisäksi etäyhteyksiä hyödynnetään muistivastaanottoihin, joissa muistihoitaja yhdessä muistisairaan ja läheisen kanssa ottavat terveysasemalta yhteyttä Seututerveyskeskuksen toimistolla toimivaan geriatriin.

Laukaan neuvolasta testataan myös etäyhteyttä lastentautien poliklinikalle, jolloin esimerkiksi astmaan, suolistosairauksiin ja kasvun seurantaan liittyvät kontrollikäynnit voitaisiin hoitaa terveysasemalta ilman keskussairaalalle tuloa.

Erilaisilla etälääkäritoiminnoilla halutaan ratkaista potilaan ja lääkärin välisiin etäisyyksiin ja välimatkojen kulkemiseen kuluvaan aikaan liittyviä haasteita, mahdollistaa reaaliaikainen lääkärikonsultointi sekä tasata kiireettömien vastaanottoaikojen saatavuutta.