Lasten ja nuorten päihdehoitaja ohjaa ja tukee päihdeasioissa Laukaassa

Julkaistu 7.1.2019 klo 8.00

Laukaan terveysasemalla aloitti viime marraskuussa Keski-Suomen seututerveyskeskuksen uusi päihdesairaanhoitaja, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä alkoholi- ja päihdehaittojen ja muiden riippuvuusongelmien syntymistä alle 18-vuotiaiden keskuudessa ja osallistua niiden hoitoon. Päihdehoitajaan voivat ottaa yhteyttä vanhemmat tai lapsi tai nuori itse, kun oma tai toisen päihteidenkäyttö tai muut riippuvuudet huolettavat, oli sitten kyseessä alkoholi, huumeet, lääkevalmisteet, nikotiinituotteet tai peli- ja nettikäyttäytyminen.

Laukaan terveysaseman lasten ja nuorten päihdehoitajan tavoittaa parhaiten puhelimitse arkisin klo 8–9 numerosta 014 269 0058 tai tekstiviestitse numerosta 050 471 3009. Päihdehoitaja palvelee ajanvarauksella Laukaan ohella myös Konneveden terveysasemalla ja Lievestuoreen sivuvastaanotolla. Päihdepalveluista ei peritä maksua eikä niihin tarvitse lähetettä.

Tarve lasten ja nuorten päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn on ilmeinen

Lasten ja nuorten päihteiden käyttö on valtakunnallisestikin kasvava ongelma, joka aiheuttaa fyysisten oireiden ohella monenlaisia vaikeuksia myös perheissä, kouluissa ja muissa sosiaalisissa suhteissa. Ongelmien mahdollisimman varhainen tunnistaminen ja niihin puuttuminen ajoissa on avainasemassa negatiivisten seurauksien ehkäisemisessä. Lasten ja nuorten päihdehoidon tarve on tullut esille Seututerveyskeskuksen lisäksi kouluissa ja Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus HyPen sekä Laukaan sosiaalitoimen ja nuoriso- ja vapaa-aikatoimen toiminnassa.

Laukaan vastaanotolla on myös toinen, jo pidempään työskennellyt päihdehoitaja, joka on työllistynyt täysipäiväisesti aikuisten päihdeongelmien hoidossa. Lisäksi Seututerveyskeskuksella on kaksi päihdehoitajaa Keuruun alueella. Joutsan kunta ostaa tällä hetkellä päihdehoitajapalvelut yksityiseltä palveluntuottajalta.