Ajankohtaista koronaviruksesta (päivitetty 23.6.)

Julkaistu 2.3.2020 klo 10.41

Tämä tilanteen mukaan päivitettävä uutinen listaa ajankohtaisimmat tiedot koronatilanteen aiheuttamista järjestelyistä Seututerveyskeskuksessa.

Vastaanotot

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen purkauduttua Seututerveyskeskuksen terveysasemilla hoidetaan potilaiden asioita edelleen mahdollisimman pitkälle etätyömenetelmin, jotta voidaan vähentää ylimääräistä liikkumista terveysasemilla ja pienentää tartunnoille altistumisen riskiä. Tarvittaessa potilas kutsutaan terveysasemalle joko lääkärin tai hoitajan vastaanotolle.

Kiireellisissä asioissa ota aina etukäteen yhteyttä ennen kuin saavut terveysasemalle!

Tartuntariskin estämiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemille. Vastaanotolle tullessasi noudata puhelimitse saamiasi ohjeita sekä alla olevia oireidesi mukaisia kulkuohjeita.

Infektiovastaanotto hengitystieinfektio-oireisille

 • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Infektiovastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku puhelimitse saatujen ohjeiden mukaisesti.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Infektiovastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan ensiavun sisäänkäynnin kautta.
 • Laukaa, Konnevesi: Infektiovastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku sisäpihan kautta arkisin klo 15 asti. Opasteet Kantolantien risteyksessä. Ilta- ja viikonloppupäivystyksen aikana kulku infektiovastaanotolle pääovesta.

Kiirevastaanotto muille

 • Joutsa, Luhanka, Toivakka: Kiirevastaanotto Joutsan terveysasemalla, kulku vastaanotolle, laboratorioon, röntgeniin ja fysioterapiaan ensiavun ovesta eli remontinaikaisen pääsisäänkäynnin kautta. Vastaanoton käytössä on edelleen myös hammashoitolan huone, jonne kulku hammashoitolan ulko-ovesta. Luhangan terveysasema (näytteenottoa lukuun ottamatta) ja Toivakan terveysasema ovat toistaiseksi suljettu.
 • Keuruu, Multia, Petäjävesi: Kiirevastaanotto Keuruun terveysasemalla, kulku ainoastaan Keuruun terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Multian terveysasema, Petäjäveden terveysasema ja Haapamäen sivuvastaanotto ovat toistaiseksi suljettu.
 • Laukaa, Konnevesi: Kiirevastaanotto Laukaan terveysasemalla, kulku ainoastaan Laukaan terveysaseman pääsisäänkäynnin kautta. Konneveden terveysasema ja Lievestuoreen sivuvastaanotto ovat toistaiseksi suljettu.

Kiireettömät asiat

Yhteydenotto mieluiten sähköisten asiointipalvelujen kautta. Kiireettömiä asioita hoidetaan mahdollisimman paljon sähköisesti, puhelimitse tai etävastaanotoilla. Myös paikanpäälle kutsuttaessa vastaanotto järjestetään ilman tartuntavaaraa.

Riskiryhmien palvelut

Terveyskeskuspalvelut järjestetään yhteydenoton perusteella tarpeen mukaisesti.

Myös kunnat tiedottavat omista palvelu- ja tukimuodoistaan yli 70-vuotiaille.

Poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta on tärkeää huolehtia omasta fyysisestä kunnosta ja pysyä liikkeellä. Seututk.fi-sivustolle on koottu muutamia kotioloihin soveltuvia harjoitusohjelmia, joita voi tulostaa vaikka vietäväksi läheisen ikäihmisen postiluukkuun.

Huomioitavaa laboratorionäytteenotoissa

Leivonmäellä ja Luhangassa näytteenotto toimii normaalisti. Leivonmäellä kulku näytteenottoon terveysaseman takaovesta. Älä kuitenkaan tule flunssaoireisena.

Fimlabin näytteenottoajat osoitteessa: www.fimlab.fi.

Huomioitavaa hoitotarvikejakelussa

Hoitotarvikejakelu jatkuu kaikissa kunnissa poikkeustilanteesta huolimatta.

Joutsan hoitotarvikejakelu on auki maanantaisin klo 14–15.30, jos nouto ei tällöin onnistu, niin soitto ensin p. 040 840 4691. Leivonmäen ja Luhangan alueella diabeetikon hoitotarvikkeiden noudosta on sovittava aina ensin puhelimitse: Leivonmäki p. 014 269 0251 ja Luhanka p. 014 269 0253. Toivakan hoitotarvikejakelusta soitto Toivakan terveysasemalle p. 014 336 6710.

Petäjävedellä hoitotarvikejakelu keskiviikkoisin klo 9–10 ja 15–16.

Muista mahdollisista jakelun poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvia asiakkaita henkilökohtaisesti.

Hoitotarvikkeita ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Riskiryhmäläisten hoitotarvikkeiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta. Annettavien hoitotarvikkeiden määrä katsotaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan.

Apuvälinelainaamot

Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemien apuvälinelainaamot palvelevat normaalisti. Muilla terveysasemilla apuvälinelainaus toimii vain erikseen sovitusti. Yhteydenotot apuvälineasioihin liittyen fysioterapian palvelunumeroon.

Apuvälineitä ei saa noutaa sairaana tai flunssaoireisena. Jos olet flunssainen, ota puhelimitse yhteyttä lainaamoon. Riskiryhmäläisten apuvälineiden nouto mieluiten läheisen tai muun terveen henkilön toimesta.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollon hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu p. 014 269 0333 toimii normaalisti:

 • Kiireellisissä asioissa arkisin klo 8–10
 • Kiireettömissä asioissa arkisin klo 10-16

Potilaita, joiden vastaanottoaikoja on jouduttu koronatilanteen vuoksi perumaan, on alettu kutsumaan vastaanotolle henkilökohtaisesti. Jonojen purkuun menee kuitenkin useita kuukausia, joten maltathan odottaa yhteydenottoa.

Hoitokäynneillä painotetaan omahoidon ohjausta, joka on oleellista hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen kannalta. Hoitoon saa tulla vain terveenä, joten peru aika, jos olet sairas. Mukana saa olla korkeintaan yksi saattaja, jotta hoitolan tilat eivät ruuhkaannu ja turvavälit säilyvät.

Sairaalat

Seututerveyskeskuksen sairaalaosastojen toiminta on palautettu normaaliksi, sillä poikkeuksella, että Joutsan alueen sairaalahoitoa tarvitsevat infektiopotilaat hoidetaan Laukaassa.

Kulku Joutsan sairaalaan on muuttunut, uusi kulkuohje päivitetty Joutsan sairaalan yhteystietosivuille.

Vierailu sairaalaosastoilla on jälleen sallittu henkilökunnan kanssa erikseen sovittaessa. Vierailuissa noudatetaan sairaanhoitopiirin ohjeita.

Neuvolat

Neuvoloissa tehdään normaaleja tarkastuksia, joihin asiakkaat voivat varata ajan puhelimitse. Sähköinen ajanvaraus ei ole toistaiseksi käytössä.

Jos epäilet korona-tartuntaa tai saat akuutin flunssan oireita

 • Tee sähköinen oirearvio tai soita omalle terveysasemalle ja toimi annettujen ohjeiden mukaan. Lääkäri arvioi näytteenottotarpeen tilannekohtaisesti.

 • Huolehdi riittävästä etäisyydestä muihin ihmisiin, jos liikut kodin ulkopuolella.
 • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
 • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

 • Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on pieni lapsi, ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle . Terveysasemien ollessa kiinni, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan.

Ajankohtaista tilannetietoa muualla