Tukikahvan omatoimiseen asennukseen ohje

 

Tukikahvoja on hankittavissa omakustanteisesti rautakaupoista tai isoimmista marketeista. Tukikahvan pituus määräytyy käyttötarpeen mukaan, 30 cm tukikahva on usein jo riittävä. Markkinoilla on tarjolla mm. imukuppikiinnitteisiä ja silikonikiinnitteisiä tukikahvoja, mutta niiden käyttö on alustakohtaista.Turvallisempaa on käyttää kunnollisesti kiinnitettyjä kahvoja. Lisätietoa alustan ja kahvan sopivuudesta saatte mm. rautakaupoista.

 

Tukikahvan asento määräytyy myös käyttötarpeen mukaan. Mahdollisuuksien mukaan käyttäjän kanssa kannattaa tuen paikka ja asento määritellä ko. toimea mallintamalla. Esim. wc- istuimelta noustessa tuki kannattaa asentaa pystyyn tai tarvittaessa hiukan viistoon kuitenkin niin, että käsi- ranne- linja on mahdollisimman suorassa. Lisäksi ylösnousussa on hyvä huomioida, että kahva on riittävän etäällä, jotta paino siirtyy kunnolla jalkojen päälle (eteenkallistus ylävartalosta).

 

Tukikahvan asennuksessa tulee ottaa huomioon rakennussäädökset. Tukikahva tulee kiinnittää seinän vahvimpaan kohtaan, joka tarkoittaa yleensä koolingin kohtaa. Tämä löytyy yleensä seinää koputtelemalla. Asennuksessa on huomioitava sähkö- ja putkivedot. Mikäli käytössä on koolausmittari, voidaan sen avulla saada tarkempi käsitys siitä, missä koolinki, sähköjohdot ja putket menevät.

 

Kiinnitys suositellaan tehtävän voimaliiman ja ohutlevyankkuri avulla, jotta kahvan kiinnitys kestää siihen kohdistuvan vedon. Rautakaupasta saa lisätietoa, jos kiinnitysalustan rakenne eroaa normaalista.

 

Kosteisiin tiloihin tukikahvaa laittaessa tulee estää veden pääsy vesieristeisiin. Suositeltavaa on käyttää voimaliimaa sekä proppuja/ankkuriruuveja. Mahdollisessa lattiakiinnityksessä on syytä huomioida lattialämmityselementit. Saunassa suositeltava tukikahvamateriaali on puu, jota löytyy myös pyöreänä muotona. Kiinnitysmateriaalina suositaan puuruuvia.

      

Vuokra-asunnossa asuvien     kohdalla tukikahvojen kiinnittämiseen pitää olla vuokranantajan ja isännöitsijän     lupa, asunto-osakeyhtiössä isännöitsijän lupa. Jos työ teetetään     ulkopuolisella, työn tekijä tulee hyväksyttää isännöitsijällä.       

 

Paikkakuntasi apuvälinelainaamosta voitte kysyä lisäneuvoa ergonomiaan liittyen ja mm. rautakaupat osaavat neuvoa materiaalien suhteen. Myös Jyväskylän kaupungin korjausneuvonnasta voitte kysyä neuvoa puhelimitse numerosta 014 - 266 5018/ sähköpostitse pertti.viitanen@jkl.fi

 

Ohjeen laatija: Keski- Suomen seututerveyskeskus/Fysioterapia 9/2017                                                                    Asiantuntijat: ES talohuolto Ky./ E. Soini, Keuruu ja korjausneuvoja P. Viitanen, Jyväskylän kaupunki   Hyväksyjät:yl. P. Jokiranta, yl. J. Raudasoja