Oikomislaite kiinteä - ohjeita käyttäjälle

 

Kiinteää oikomislaitetta käytetään vaikeiden purentavirheiden ja pysyvien hampaiden asentovirheiden korjaamiseen. Kiinteät laitteet tarkoittavat hampaisiin kiinnitettyjä nuppeja, kiinnikkeitä tai poskihampaiden renkaita sekä näihin liitettyjä hampaita siirtäviä kaarilankoja.

 

Laitteen kiinnittämisen ja aktivoinnin jälkeen hampaissa on muutaman päivän ajan puruarkuutta.

 

Hampaiden huolellinen ja säännöllinen puhdistaminen annettujen ohjeiden mukaisesti on ensiarvoisen tärkeää, koska laitteiden takia hampaisiin kertyy tavallista enemmän plakkia, eli bakteeripeitettä ja ruuantähteitä. Huolimaton puhdistaminen jättää hampaan pinnalle happaman plakin, joka vaurioittaa pysyvästi kiillettä kiinnikkeiden ympäriltä, ja aiheuttaa lisäksi ientulehdusta.

 

Hampaat harjataan aamuin ja illoin fluorihammastahnalla ja pehmeällä pienikokoisella hammasharjalla, erityisen huolella ienrajat. Lisäksi apuna tarvitaan hammasvälien puhdistamiseen hammastikkuja tai hammaslankaa. Hammasharja kuluu normaalia nopeammin kojeiden vuoksi. Vaihda harja riittävän usein uuteen.

 

Imeskeltävät fluoritabletit tuovat lisäsuojaa hampaiden reikiintymistä vastaan. Näistä saat ohjeet hammashoitolassa.

 

Jotta laitteet eivät rikkoutuisi tai irtoaisi, kovien ja sitkeiden makeisten syöntiä pitää välttää. Ruokailun jälkeen ksylitolipurukumin pureskelu 5-10 minuutin ajan (yksi pala kerrallaan) tai ksylitolipastillin imeskely on suotavaa. Jos laite rikkoutuu tai siitä on muita ongelmia, ota yhteys hammashoitolaan.

 

Annettujen ohjeiden ja varattujen hoitoaikojen laiminlyönti pidentää hoitoaikaa ja vaikeuttaa hyvään lopputulokseen pääsemistä. Toistuvien laiminlyöntien takia hoito voidaan keskeyttää ja potilas menettää oikeutensa terveyskeskuksen oikomishoitoon.

 

Jos laite huolimattomuudesta rikkoontuu, peritään asiakkaalta laitteen korjaamisesta aiheutuvat kulut (maksuasetus nro 912).

 

MUISTA NOUDATTAA SOVITTUJA HOITOAIKOJA!