Klebsiella pneumoniae- ESBL-ohje potilaalle

Teillä on todettu laboratorionäytteessä Klebsiella pneumoniae- ESBL-bakteeri.

Klebsiella pneumoniae–bakteeri kuuluu ihmisen normaaliin bakteerikantaan. Bakteeri voi muuttua niin, että tietyt antibiootit eivät tehoa sen aiheuttamiin infektioihin. Antibiooteille vastustuskykyisiä Klebsiella pneumoniae –bakteereja kutsutaan Klebsiella.pneumoniae-ESBL:ksi.

Klebsiella pneumoniae-ESBL ei ole tavallista Klebsiella pneumoniae -bakteeria vaarallisempi. Se voi aiheuttaa oireisen taudin eli infektion, joka hoidetaan antibiooteilla laboratorionäytteelle tehdyn herkkyysmäärityksen mukaisesti. Se voi myös löytyä näytteestä aiheuttamatta oireita tai tautia. Oireeton kantajuus ei vaadi hoitoa. 

Kotona voitte elää niin kuin aina ennenkin.
Kotiympäristössä tästä bakteerista ei ole haittaa, eikä se ole este normaalille sosiaaliselle kanssakäymiselle eikä sukupuolielämälle. Kotona riittää huolellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Kodin siivoamiseen riittävät kaupasta saatavat tavalliset yleispuhdistusaineet. Ruokailuvälineiden, pyykin ja jätteiden käsittelyssä riittävät normaalit käytännöt. Voitte käydä työssä, koulussa, päiväkodissa tai harrastuksissa ilman, että olisitte velvollinen kertomaan ESBL:sta muille ihmisille.

Terveydenhuollon yksiköissä  asioidessanne ESBL-kantajuustieto on kerrottava mahdollisen antibioottihoidon vuoksi. Mikäli olette sairaalassa osastohoidossa, saatte mahdollisuuksien mukaan oman huoneen ja WC:n. Osaston yleisissä tiloissa voitte kuitenkin liikkua.

Lisätietoja voitte kysyä teitä hoitavalta lääkäriltä tai yksiköltä.