KIELIJUMPPAA KIELIJÄNNELEIKKAUKSEN JÄLKEEN

 

Jotta kireän kielijänteen katkaisemisesta olisi hyötyä, täytyy kieltä venytellä ja opettaa sitä liikkumaan ylös. Kieli ei ole tottunut nousemaan ylös, minkä vuoksi säännöllinen harjoittelu on tärkeää. Kielijumppaharjoituksia kannattaa tehdä mieluummin pieniä hetkiä useita kertoja päivässä (muutama minuutti kerrallaan), kuin yrittää tehdä harjoituksia vaikkapa puoli tuntia yhtäjaksoisesti. Kielen napakka nousu ylös hampaiden taakse on tarpeellinen muun muassa R-, L- ja D-äänteissä. Harjoituksia kannattaa tehdä yhdessä lapsen kanssa peilin edessä. Aikuinen näyttää lapselle mallia. Lapsen suussa kielen oikeaa paikkaa voi koskettaa vaikka sormella/hammasharjalla, jos paikka ylähampaiden takana ei tahdo mallista löytyä.

 

KIELIJUMPPALIIKKEITÄ

Sammakko yrittää napata kärpäsen nenänpäästä kielellä. Nosta kielenkärkeä pitkälle ylähuulelle kohti nenää, huolehdi, että kielenkärki on kapea.

Hissi menee suussa ylös-alas. Liikuta kieltä ylähampaiden takaa alahampaiden taakse ja takaisin. Suu pysyy auki ja leuka paikallaan, leukaa voi auttaa omalla/aikuisen kädellä pysymään paikallaan.

Kielellä on kiire. Kielenkärki käy vuorotellen ylä- ja alahuulella. Suu pysyy auki ja leuka paikallaan, leukaa voi auttaa omalla/aikuisen kädellä pysymään paikallaan.

Kellon viisari liikkuu koko suun ympäri. Liikuta kielenkärkeä huulten ympäri ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen. Kiinnitä tässäkin huomiota siihen, että leuka pysyy paikallaan.

Siivouspäivä. Kielellä siivotaan koko suu: poskien sisäpinnat, hampaiden ulko- ja sisäpinnat sekä suun katto eli suulaki.

Hevosen kaviot kopsaavat. Naksuttele kielellä suulakea vasten.

Leivotaan kielestä kääretorttu. Tee kielestä rulla niin, että nappaat kielenkärjestä kiinni ylähampailla, kielen alapuoli työntyy ulospäin hampaiden välistä.

Kieli jää jumiin ”purkkaan” ylähampaiden taakse. Kielenkärki pidetään paikallaan ja leukaa liikutetaan ylös-alas.

Pellellä on paksu ylähuuli. Nosta kieli ylähuulen päälle leveänä.

Kielijumppaliikkeitä voi myös yhdistää useamman liikkeen sarjoiksi! Sammakko-Hevonen, Pelle-Kääretorttu yms.

 

KIELIJUMPPAA ARJESSA

Kokeile nuolla kupin/lautasen pohja syömisen jälkeen.

Syö tikkaria/jäätelöä pelkästään nuolemalla, ei imeskelemällä.

Syö kuivia muroja pöydältä/lautaselta käyttämällä pelkkää kieltä: nappaa murot kielenkärjellä suuhun. Renkaan muotoista muroa voi myös yrittää pitää ylähampaiden takana kielenkärjen avulla: kielenkärki laitetaan renkaan keskelle ja nostetaan muro ylähampaiden taakse. Voidaan ottaa vaikkapa kisa, kuka jaksaa pitää muroa ylhäällä pisimpään.

Sotketaan lapsen ylähuuli jollain herkulla: jäätelöllä/suklaakastikkeella/hillolla tms. Lapsi nuolee ylähuulen putipuhtaaksi.

Piirretään kielenkärjellä suunlakeen kirjaimia/numeroita/kuvioita.

Harjoittelun voi aloittaa 2-3 päivää kielijänneleikkauksen jälkeen, kuulostellen tietysti lapsen vointia. Jumppailua voi ensin varovasti kokeilla. Jos harjoittelu aiheuttaa kipua tai verenvuotoa, tulee harjoittelun aloittamista vielä viivyttää. Harjoittelun voi lopettaa sitten, kun kielijumppaliikkeet onnistuvat sujuvasti ensi yrittämällä. Harjoittelua voi tauottaa, esim. kaksi viikkoa intensiivistä harjoittelua – kaksi viikkoa taukoa.

Jos jokin ohjeissa mietityttää, tai jos sinulla on kysyttävää kielijänneleikkauksen jälkeiseen kielen liikkuvuuteen/äänteiden oppimiseen liittyen, voit olla yhteydessä oman alueesi puheterapeuttiin! Leikkauksesta toipumiseen ja kivunlievitykseen liittyvät kysymykset kannattaa ohjata leikkaavalle taholle.

 

Mukavia kielijumppahetkiä toivottavat

 

Seututerveyskeskuksen puheterapeutit

 

 Laukaa ja Konnevesi         Joutsa, Toivakka ja Luhanka           Keuruu, Multia ja Petäjävesi

 

puh. 014 267 8731             puh. 014 269 3149                            puh. 014 269 0015

 

 

© Puheterapeutti Sini Rasku, Seututerveyskeskus 2019

 

 

Pelatkaa noppapeliä.

Tarvitsette kaksi nappulaa ja nopan. Käykää ensin läpi kaikki jumppaliikkeet. Heittäkää sitten vuorotellen noppaa, ja tehkää se tehtävä, mihin ruutuun nappulanne pysähtyy. Ensimmäinen maalissa voittaa!

undefined

undefined

undefined