Hampaiden eroosio ja sen ehkäisy

 

Hampaiden eroosiolla tarkoitetaan hammaskudoksen pehmenemistä ja liukenemista suuhun tulevien happojen vaikutuksesta. Tämän seurauksena hampaan pinta kuluu. Kiilteen liukeneminen ei ole riippuvainen suun bakteeritoiminnasta, joten eroosiota voidaan havaita myös plakittomassa suussa. Hampaan pintaa voivat pehmentää suuhun joko sisältäpäin vatsasta tai ulkoapäin ravinnosta tulevat hapot.

Kuivassa suussa hapan ruoka tai juoma viipyy pitempään hampaiden pinnalla kuin runsaasti sylkeä sisältävässä kosteassa suussa. Näin ollen eroosiovaara on erityisen suuri laihduttajilla, urheilijoilla ja sairauden tai lääkityksen vuoksi kuivasuisilla. Näin ollen eroosiovaara on erityisen suuri sairauden tai lääkityksen vuoksi kuivasuisilla ja urheilijoilla. Erityisissä riskiryhmissä tänä päivänä ovat lapset ja nuoret, jotka käyttävät paljon energia ja virvoitusjuomia sekä kasvissyöjät.

 

Eroosion oireita:

Vihlonta

Kiille muuttuu himmeäksi

Hampaat näyttävät keltaisemmille hammasluun kuultaessa kiilteen läpi

Etuhampaiden kärjet ohenevat ja rispaantuvat

Hampaiden läpikuultavuus

Hampaiden ienrajoihin tulee kulumia

Puruhampaiden nystermät kuluvat laakeille kuopille

Paikat jäävät hampaan pinnasta koholle

Hampaiden lyheneminen ja purennan madaltuminen

                                               undefined

Alkuvaiheen eroosio on melko oireeton ja vaikuttaa usein vaarattomalta. Monesti eroosio huomataankin vasta kun korjaavat toimenpiteet ovat jo tarpeellisia. Tyypillisimmin eroosiota havaitaan yläetuhampaissa, mutta sitä voi esiintyä missä hampaissa tahansa. Eroosio voi jatkua niin kauan kuin on hammaskudosta, jos sen syihin ei puututa.

Eroosion seurauksena hampaat voivat olla kipuherkkiä, vihloa kosketukselle, happamalle tai kylmälle ruoalle. Suojaavan kiilteen alta paljastunut hammasluu on alttiimpi reikiintymiselle. Madaltunut purenta voi aiheuttaa esimerkiksi leukaniveloireilua ja sen korjaaminen voi olla huomattavan kallista.

 

Eroosiota voi aiheuttaa:

 

Ulkoiset syyt:

Happamat hedelmät (kiivi, passionhedelmä, greipit, appelsiinit tai vastaavat)

Happamat juomat (esim. tuoremehut, jäätee, virvoitusjuomat, valkoviinit)

Urheilujuomat (säännölliset siemaukset aktiviteettien aikana kuivaan suuhun)

Happamat makeiset (hedelmäkarkit)

Etikkaa sisältävät tuotteet (salaatinkastikkeet, omenaviinietikka)

Happamat vitamiinilisät tai vastaavat jotka juodaan tai pureskellaan hitaasti

Lääkkeet (nestemäiset C-vitamiinivalmisteet, poretabletit, happamat kurkkutabletit

asetyylisalisyylihappovalmisteet, suolahapon korvikkeet ja nestemäiset rautalääkkeet)

Mekaaninen ärsytys (hampaiden harjaaminen ja narskuttelu erityisesti happaman nauttimisen jälkeen)

Happamat juomat, joita purskutellaan tai pidetään suussa pitkään ennen nielemistä tai imetään hampaiden välistä.

Ammattieroosio: akkuteollisuus, metallialat, elintarviketeollisuus

 

Sisäiset syyt:

Vatsan happo-oireet (närästys, happamat röyhtäykset, hapan maku suussa)

Toistuva oksentaminen

Kuiva suu

 

Sairaudet tai tilat, jotka voivat aiheuttaa eroosiota:

Syömishäiriöt: anoreksia ja bulimia, ortoreksia (pakkomielteinen syömishäiriö)

Alkoholismi

Raskaus

Keliakia

Ruuansulatuskanavan häiriöt, joissa mahahappoa nousee suuhun (refluksi, mahahaava, palleatyrä)

  • refluksi aiheuttaa jo itsessään eroosiota, lisäksi se voi laukaista hampaiden narskuttelua
  • narskuttelu yhdistettynä vatsahappoon hampaiden pinnalla kuluttaa hampaita nopeasti

 

 

 

Eroosion ehkäisyyn:

 

  • Ruokakaupassa tehdyillä valinnoilla on eroosion ehkäisyn kannalta suuri merkitys.
  • Vältä erityisen happamia ruokia ja juomia.
  • Käytä fluorihammastahnaa säännöllisesti ja tarvittaessa ohjeiden/reseptin mukaan muita fluorivalmisteita (pastillit, suuvesi, geeli).
  • Vältä kovien ruokien pureskelua happaman juoman kanssa.
  • Vältä sokerin tai hunajan lisäämistä hedelmiin tai marjoihin, sillä ilman sokeria happamuus häviää nopeammin.
  • Jos syöt tai juot happamia tuotteita, tee se ruokailun yhteydessä ja maitotuotteiden kanssa. Nauti juomat lyhyen ajan kuluessa.
  • Ota ksylitolipastilli, maitoa tai pähkinöitä tai pureskele pala juustoa aterian päätteeksi. Se tasapainottaa happamien tuotteiden haittavaikutusta.
  • Juo kohtuullisesti mehuja, syö hedelmät ja vihannekset mieluummin kokonaisina.
  • Syö sitrushedelmiä maltillisesti, enintään kaksi päivässä.
  • Juo vettä riittävästi, vältä suun kuivumista. Vältä sitruunahappoa sisältäviä makuvesiä ja vichyjä.
  • Harjaa hampaat ennen aamupalaa. Älä harjaa hampaita tuntiin, kun olet syönyt tai juonut jotakin hapanta. Vaihtoehtoisesti ennen harjausta syö pala juustoa tai juo maitoa. Älä myöskään nauti happamia tuotteita heti harjauksen jälkeen.
  • Vältä hankaavia hammastahnoja ja kovaa/puolikovaa hammasharjaa.
  • Vatsaoireista kärsivälle neutraloivat happolääkkeet.
  • Käy säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla ja kerro happamien tuotteiden käyttötavoistasi.
  • Tarvittaessa vastaanotolla hammaspinnoille tehdään fluorilakkaus tai penslaus kiilteen vahvistamiseksi.
  • Pahojen eroosiovaurioiden korjaamiseen voidaan tarvita proteettista hoitoa.

 

                                undefined

 

Ruokien ja juomien happoja:

  • Sitruunahappo on pahin hammaspintojen liuottaja sokeriin yhdistettynä.
  • Viinihappo ja omenahappo ovat hiukan heikompia liuottajia.
  • Sokeri lisää fosforihapon (kolajuomat) liuottavaa vaikutusta.
  • Hiilihappo ja parkkihappo (viini, tee, kahvi) eivät liuota hammasta.

Happamuutta kuvataan pH – luvulla (pH < 7 hapan, pH 7 neutraali, pH >7 emäs).

Mitattuja pH -arvoja:

Avokado                                      7,8

Porkkana                                     7,0

Ihmisen sylki                                6,5 -7,4

Puhdas vesi                                 7

Maito                                            6,7 (sis. runsaasti kalsiumia, ei liuota hammasta)

Kaali/ keitetty kukkakaali              6+

Maissi/ kesäkurpitsa                     6+

Peruna                                          5,7+

Banaani                                        5,6+

Kypsä cantaloupemeloni              5,6+

Kivennäisvesi                               5,4

Tee                                               5,3 (ei sis. liuottavia happoja)

Kahvi                                            4,8 (ei sis. liuottavia happoja)

Piimä                                            4,4 (sis. runsaasti kalsiumia, ei liuota hammasta)

Olut                                              4,2 (ei sis. liuottavia happoja)

Appelsiinitäysmehu                      4,0

Tomaatti                                       4+

Appelsiini                                      3,8                

Siideri                                           3-4

Viinit                                             3-4

kiivi/ ananas                                 3+

Kevytjuoma (tiiviste)                     3,0

energiajuoma                               2,9

Etikka                                           2,9

Sitruuna                                       2,9

Karpalomehu (laimennettu)         2,7

Kolajuomat                                  2,5 -3,7