Hampaanpoiston jälkeen

 

Välittömästi poiston jälkeen pidä sideharsotaitosta poistokuopan päällä vähintään 30 min. Vältä hampaan poiston jälkeen syömistä, juomista ja suun huuhtomista noin kahdentunnin ajan (tai niin kauan kuin puudutus kestää), jotta poistohaavaan muodostuisi suojaava verihyytymä. Haavaa ei saa imeskellä. Vältä tupakointia. Jos heikottaa, voit nauttia kylmää mehua.

 

Poistopäivänä tulee välttää fyysistä rasitusta, saunomista sekä kuumia ruokia ja juomia. Nämä saattavat aiheuttaa jälkivuotoja. Myös voimakasta suun purskuttelua tulee välttää poistopäivänä, jotta verihyytymä ei irtoa kuopasta. 

 

Haavaa ei saa kosketella kielellä, sormella, nenäliinalla tms., eikä sinne saa työntää lääkkeitä, kuten pulveria tai tabletteja.

 

Mahdolliseen jälkisärkyyn tulee käyttää hammaslääkärin määräämää lääkettä tai apteekista käsikaupasta saatavaa särkylääkettä, joka ei sisällä asetyylisalisyylihappoa.

 

Hampaiden harjauksen voi suorittaa normaaliin tapaan vasta noin viikon kuluttua toimenpiteestä, siihen asti hampaat voi harjata poistokuoppaa varoen. Suu kannattaa puhdistaa aterioiden jälkeen huuhtelemalla puhtaalla vedellä tai Vichy-vedellä. Viikon ajan suuta huuhdellaan desinfioivalla suuvedellä kaksi kertaa päivässä, poistoa seuraavasta päivästä alkaen. 

 

Jos haavassa esiintyy jatkuvaa verenvuotoa, toimi seuraavasti;

  • Taita puhtain käsin 1-2 sideharsotaitoksesta kiinteä sykerö, aseta se haavan kohdalle ja pure leuat tiukasti yhteen 30–60 min ajaksi.
  • Istu puoli-istuvassa asennossa!
  • Sykeröä ei kannata vaihtaa, ellei vuoto ole erittäin runsasta.
  • Lisäksi voit valmistaa kylmähauteen laittamalla jääpaloja esimerkiksi muovipussiin, jonka ympärillä on ohut pyyhe. Paina sitten jääpalapussi ulkoihoa vasten sille kohdalle, jossa poistokuoppa sijaitsee. Lievä vuoto tyrehtyy useimmiten näillä keinoin.

Jos vuoto tästä huolimatta jatkuu tai esiintyy itsepäistä jälkisärkyä, kuumeilua tai muita lisäoireita, ota yhteys hammashoidon ajanvaraukseen 014 269 0333 tai hammaslääkäriisi p.________________________.

Viikonloppuisin ja arkisin klo 16 jälkeen yhteys numeroon 116 117.