ANGIINA (Streptokokki A) ja sen hoito

 

Tavallisin streptokokki A:n aiheuttama infektio on kuumeinen nielutulehdus eli ”angiina”. Bakteeri voi aiheuttaa myös tulirokkoa, märkärupea, pienten lasten vaippa-alueen ihotulehdusta tai ns. ruusun (erysipelas). Vakavimmat infektiot, kuten sepsis (bakteeri veressä) tai vaikeat iho- ja pehmytkudosinfektiot ovat harvinaisempia ja vaativat aina sairaalahoitoa.

 

Nielu- ja ihoinfektiot voivat aiheuttaa epidemioita päiväkodeissa, kouluissa ja perheissä.

Bakteeri leviää pisara- ja kosketustartuntana ja taudin itämisaika on yleensä 1–4 vuorokautta, mutta vaihtelee jopa kuukauteensaakka. Nieluinfektio ja tulirokko ovat tartuttavia viikon ajan ennen oireiden alkua; märkärupi tai muu lievä ihoinfektio vasta kun oireet ovat alkaneet.

Kurkkupaise voi ilmetä jälkitautina, ja se voi tulla myös antibioottikuurin aikana. Harvinaisia jälkitauteja voivat olla reumakuume tai munuaiskerästulehdus.

 

HOITO:

Nielutulehduksen ensisijainen lääke on penisilliini ja hoitoaika 10 vrk. Penisilliiniallergisille käytetään muita antibiootteja. Tulehduskipulääkitystä voi käyttää tarvittaessa.

  • Noudata lääkehoidosta annettuja ohjeita ja käytä määrätty antibioottikuuri loppuun, vaikka oireet lievittyisivätkin jo muutamassa päivässä kuurin aloituksesta.
  • Näin vältytään mahdollisilta jälkitaudeilta ja uusilta tartunnoilta.
  • Vanhempien vastuulla on lasten ja nuorten lääkityksestä huolehtiminen.

 

 

Ota yhteys lääkärin vastaanotolle, jos kuurin aikana tai loputtua ilmenee:

  • Iho- tai allergisia oireita
  • Voimakas, useimmiten toispuoleinen kurkkukipu, nielemisvaikeus, suun avaaminen hankalaa, kyseessä voi olla nielupaise
  • Päiväkotiin tai kouluun voit palata, kun suun kautta annettavan antibiootin aloituksesta on kulunut 24 tuntia tai ihoinfektioon käytetyn paikallishoidon alusta on kulunut 48 tuntia ja yleisvointi on hyvä.

 

MUUT TORJUNTATOIMET:

Tärkeimmät torjuntatoimet ovat hyvä käsi – ja yskimishygienia!

  • Pese kädet vedellä ja saippualla WC:ssa käynnin, vaipan vaihdon, niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoan laittoa.
  • Yski, aivasta ja niistä nenä kertakäyttönenäliinaan, heitä käytetty nenäliina roskiin; tämän jälkeen pese kädet. Mikäli nenäliinaa ei ole käytettävissä tai et ehdi sitä ottaa, yski tai aivasta hihaan tai olkavarteen.

 

Hammasharjat ja hammastahna:

Kun lääkehoito on aloitettu ja se alkaa vaikuttaa (2-3 vrk) tulee hammasharja vaihtaa uuteen ja hammastahnatuubista puristetaan tahnaa pois. Tahnaa otettaessa vältetään koskettamasta tuubin kärkeä. Hammasharjat säilytetään erillään toisistaan.

Siivous: kotona riittää normaali viikkosiivous.

 

Toistuvat tartunnat: Jos perheessä esiintyy toistuvia streptokokkitulehduksia, kaikki perheenjäsenet on syytä tutkia ja tarvittaessa hoitaa. Toistuvien tulehduksien takana saattaa olla oireeton A-streptokokin kantaja. Mikäli A-streptokokin aiheuttamat nielurisatulehdukset toistuvat vähintään 3–4 kertaa vuodessa, suositellaan erikoislääkärin arviota mahdollista nielurisojen poistoa varten.

 

Epidemiatilanteessa toimitaan terveydenhuollon antamien ohjeiden mukaan.

 

Lisätietoa: www.thl.fi hakusana streptokokki A